Škola krásy: ,,Bio versus High-tech"

Rozhodla jsem se prostřednictvím Kissbooku s Vámi dělit o své zkušenosti a informace, které jsem pochytila ze zahraničních webů, knížek a magazínů. Nebudu si tu hrát na experta, ani Vás nijak poučovat, jen se tu budu snažit psát česky o kráse: jak, co, kde, proč, protože si myslím, že v ČR jsou podobné informace stále málo dostupné. Nazvěme to třeba ,,Školou krásy". Sama se pořád učím, a tak věřím, že Vám články tohoto typu budou užitečné (a třeba to budou i videa). Pokud Vás už teď zajímá nějaké téma nebo máte nějakou otázku, budu ráda když mi vše napíšete do komentářů nebo na email (který najdete v levém postranním panelu tohoto blogu).

V prvním díle se zaměříme na rozdělení kosmetiky do dvou hlavních skupin - Bio (tedy přírodní) a high-tech (tedy chemická). Obě kategorie mají své zastánce, pro a proti.

BIO
Základní filosofií bioproduktů je používání přírodních látek, které jsou co nejméně zpracovávané. Dělí se do dalších tří skupin. Nejpřísněji hodnocená je organická kosmetika. Musí pocházet z 95% z kontrolovatelného biologického zemědělství, musí být v recyklovatelných obalech, nesmí obsahovat ropné deriváty, synt.barviva, parfémy, konzervanty a nesmí být testována na zvířatech. Další skupinou je bio kosmetika, která musí splňovat určitá certifikační pravidla. Má vysoký podíl přírodních složek z přírodních látek pěstovaných a zpracovávaných s min. nebo žádným přispěním chemie. Můžou se zde, ale už i objevit syntetická barviva. A poslední skupinou je kosmetika přírodní, která obsahuje přírodní ingredience, ale tyto ingredience už mohou být konzervovány chemickými látkami a ošetřovány pesticidy. 


Pokud sháníte ověřenou přírodní kvalitu, na výrobcích hledejte loga: ECOCERT (95% přírodních surovin, polovina z kontrolovaného ekolog. zemědělství), NATRUE (1 hvězdička - přírodní, 2 hvězdičky - přírodní s podílem bio a 3 hvězdičky - 100% bio), DEMETER (100% biologické zemědělství, žádné syntetické konzervační látky), USDA ORGANIC (100%, 95% a 70%).


Resumé: Této kosmetice sice chybí konzervační látky, ale konzervují se přírodním alkoholem, éter.oleji, sorbinem nebo kys.benzoovou, takže povětšinou není pravda, že mají bio produkty kratší trvanlivost. Kupujte produkty v plastových obalech a hliníkových tubách. Máte tak záruku, že Vám produkt vydrží dlouho čerstvý, protože se do něj nedostane vzduch a tím pádem ani žádné bakterie. Mínusem je fakt, že využití všech účinných látek v produktu (kvůli vyloučení moderní vědy) není úplně maximální.


Vytvořila jsem i koláž s přehledem značek, které do této skupiny patří, protože mají minimálně nějakou bio (přírodní) řadu.
Dále třeba L´Occitane, Dr.Haushka, Hádek, Atok a další.

High-tech
Ženy, které v mládí něco zanedbaly nebo chtějí vidět okamžité výsledky, se spoléhají na high-tech produkty, tedy produkty vytvořené s pomocí moderních technik, chemie a hlavně syntetických látek. Syntetické látky jsou totiž trvanlivější a mají mnohem rychlejší účinek, a proto se dají v kosmetických produktech používat i ve vyšších koncentracích. Tato kosmetika stimuluje různé mechanismy, jako je například tvorba kolagenu. Pokud má žena nějaký větší problém a hledá účinný lifting (proti stárnutí), potřebuje polymery a kyselinu hyaluronovou. Takže bez chemie by to asi úplně nešlo. Nebo šlo, ale rozhodně ne všechno. 


A co chemická kosmetika obsahuje? Samozřejmě může obsahovat i přírodní látky, ale ty už jsou jinak upravované, než bio kosmetika. Navíc obsahuje i složky, o kterých byste měli něco vědět. 
SILIKONY - Jde o syntetické polymery které jsou základem mnoha krémů. Tady platí všeho s mírou, protože nadměrné množství silikonu = nadměrný pot (silikony v šamponu = rychleji se mastící vlasy). Já třeba silikony používám, protože vidím viditelnou změnu po nastříkání sprejem se silikonem a bez, ale dávám si pozor kam silikony dávám. Pokud si s nimi myjete (kondicionérem) nebo stříkáte vlasy (bezoplachový sprej), nanášejte ho pouze od půlky vlasů ke konečkům. Opravdu ušetříte své kořínky, které se nebudou tolik mastit a budou jednoduše ve větším klidu. Na produktech jsou ve složení uvedeny například jako Dimethicone, Dimethiconol nebo Copolypol (poznáte je podle koncovek -cone, -conol, -lypol, -siloxane a -propyl).
PARABENY - Nejspornější konzervační látky. V kosmetice se vyskytují často, protože jsou levné.  Po přenášení na pokožku se dostávají i do těla a to není úplně nejlepší vlastnost, když jde o kosmetické složky. Na produktech je najdete s koncovkou -paraben. 
PARAFÍNY - Ve složení uvedené jako Paraffine wax nebo Paraffinum Liquidum. Dělají pleť podezřele hodně hladkou, ale nijak jí trvale nevyhladí (jde jen o okamžitý efekt, který nemá dlouhé trvání a nutí Vás to pak produkt používat stále dokola). Ve skutečnosti to jsou nasycené uhlovodíkové řetězce vyráběné z ropy a tělu zrovna moc nepřispívají. Naopak existuje podezření, že se mohou ukládat v játrech a ledvinách. Takže pozor na ně. 


Resumé: High-tech moderní kosmetika má své pro i proti. Je rychlejší (v účinku), ale může být pro někoho zase více škodlivější. Doporučuji si, před koupí nějakého dražšího krému, požádat nejprve o vzoreček na vyzkoušení. Doma na něm najdete složení výrobku a můžete si ho zdarma otestovat, než byste se unáhlili. Jinak v článku jsem se zaměřila hlavně na krémy, tedy tělovou a pleťovou kosmetiku, ale týká se to samozřejmě i kosmetiky dekorativní a vlasové, jak už jsem se zmiňovala.


Značky, které se řadí do skupiny High-tech produktů. 
Dále třeba Garnier, Herb Pharma, E.l.f. a další.


A jak jsem na tom já? 
Upřímně, pokud bych se rozhodla používat výhradně bio kosmetiku, tak bych se asi zbláznila (tím kontrolováním složení, atd.). Proto dávám šanci oběma a stále testuji jak přírodní, tak i chemické produkty. Netvrdím, že čtu v obchodě celé složení, ale většinou se podívám alespoň na první tři látky, protože těch je tam zpravidla vždy nejvíce. Pokud už tam najdu nějakou hrůzu z výše uvedených, nákup si ještě promyslím. Jak už jsem ale psala, ničemu se úplně nevyhýbám - například sílu silikonů využívám, ale snažím se svou pleť a vlasy i tak co nejméně zatěžovat, pokud to jde. Své oblíbence mám v první i druhé skupině, proto všem doporučuji rozhodně zkoušet, ale i číst a zjišťovat si informace. + Není na škodu dát více na doporučení kamarádky, než na ženský magazín (TV,..), protože kamarádka nebude tolik ovlivněna marketingem. .) A nezapomeňte, že vzorečky jsou v obchodě pro všechny (i Ty, co tam zrovna hned nenakupují), a proto se nestyďte zeptat a říct si o něj. Dozvíte se tak o výrobku mnohem více. :)


A jak jste na tom vy? Zdál se Vám tento článek užitečný? 

30 komentářů:

  1. Tak tohle se mi opravdu moc hodi. Priznam se, ze v techto vecech jsem nikdy nemela moc jasno takze mi tenhle post urcite dost pomohl. Dekuju za tuhle rubriku! Budu ji doslova hltat. :-) Ocenim clanek k tematu MINERALNI KOSMETIKA. Nemam v tom uplne jasno tak jen typ. :-) Moni

    OdpovědětVymazat
  2. Mio tenhle blog je ÚŽASNÝ! Jen mi chybí to Tvé povídání o Tobě a Tvé fotky. Nemůžu si pomoct nó! :D Pěkně se na tebe dívá a já jsem hroznej stalker. Sakra! :D biiii

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek a těším se na další (nejen) v téhle rubrice :)

    OdpovědětVymazat
  4. U mě je to asi tak napůl jako u tebe. I když přiznávám se, že někdy jsem ovlivěná marketingem celkem hodně :D Mimochodem skáču teď radostí, že už tě můžu sledovat na blogu, protože jsem měla problém se přihlásit na blogspot.com a posílat komenty...

    OdpovědětVymazat
  5. Užitečnej článek, hned sem šla zkontrolovat kosmetiku! :D :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělej článek.. Používám od každého něco,nezkoumám co to obsahuje.

    OdpovědětVymazat
  7. o tyhle články prosím častěji. máš pravdu - v česku je stále nedostatek informací. Musím říct, že tyhle tvé články mi jsou mnohem užitečnější než v nějakých časopisech, kde jde hlavně o reklamu. Takhle aspoň vím, co ne, co možná a co určitě. Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  8. co myslis je lepsie na citlivu pokozku bio alebo umele? bio om totiz este neskusala ale bojim sa alergie tak neviem no :)

    OdpovědětVymazat
  9. Víc takových článků! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Opäť raz super poučný článok Mii :)))

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní30.08.11 9:00

    tak tenhle clanek mne prisel do noty :) opravdu se povedl, myslim, ze jsi to krasne shrnula a vysvetlila :)

    OdpovědětVymazat
  12. ahoj Mio, díky tobě jsem si teď udělala jasno hlavně v bio kosmetice, tak trochu jsem to házela do jednoho pytle:-/ díky! moc se mi tvůj nápad s psaním takových článků líbí..... moc ráda bych si přečetla něco o minerálním makeupu, případně o tom, jak se staráš o štětce... a zajímalo by mě- používáš při líčení rtů štěteček?:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tohle je opravdu dobrý článek, plný nových informací, které jsem nevěděla. Určitě takové články piš častěji ;))

    OdpovědětVymazat
  14. Výborný článek!!! Měla by si být pravidelným pisatalem v nějakém časopise !! Já to střídám a přiznám se, že jsem zjistila, že mi přírodní a bio kosmetika vyhovuje víc, bohužel né vždy se setkám s takovým účinkem. Takže na střídačku. Jak na pleť, tak na vlasy :).

    OdpovědětVymazat
  15. ahoj Mio, zajimalo by mě jak to dopadlo s tim samoopolavacim kremem? zadne fleky?

    OdpovědětVymazat
  16. LUSH nie je prírodná kozmetika...!

    OdpovědětVymazat
  17. Parádní článek, takové hledám.. takže palec nahoru! Bio kosmetiku mám ráda, ale opravdu často na ní chytnu nějakou reakci (trápí mě červenání) a většinou mi to bio zhorší. Ze zmiňovaných bio značek mám nejvíce ráda Ryor a Dr.Haushka!

    OdpovědětVymazat
  18. Jedinú informáciu, čo som vedela aj pred prečítaním článku bolo, že LUSH je bio :D:D Fakt si pomohla, mám nové info podľa ktorého sa môžem riadiť :) Môže byť aj viac takýchto článkov.. Chválim ťa Mia ;)

    little-big-girl.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  19. Super článek!!! Já to taky střídám. Mám na sobě ověřeno, že když jednu věc používám dlouho, tak už nemá takový účinek. Snažím se používat a víc mi i vyhovuje přírodní kosmetika.

    OdpovědětVymazat
  20. dekuji za komentar;)svetrik z river island mam uz asi dva roky!mam ho hrozne rada, ale urcite sezenes nekde nejaky podobny!;)
    http://sienastyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  21. musim podotknout, ze ryor neni prirodni. Kosmetika musi byt certifikovana napr. BDIH ...

    OdpovědětVymazat
  22. u té Bio je to horší s alergiema, když já musím být alergická na každou blbost, tak mám problém bio vůbec používat, chemie mi problémy nedělá a je účinnější. Ale někomu ta chemie zase vadí, takže si každý musí najít to svoje

    www.slecna-k.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  23. Pro anonymní s výtkami na Lush a Ryor: Pokud byste si článek přečetli celý, věděli byste, že píšu nejen o 100% přírodních produktech a Lush i Ryor mají své vegan/bio řady, které přírodní opravdu jsou. A o certifikacích jsem také psala. Kritika mi nevadí, ale příště více číst.

    OdpovědětVymazat
  24. Ahojky,nechci patřit do skupiny rejpalů...ale ne všechny BIO výrobky jsou bez chemie,když musí nějakou určitou dobu vydržet...trochu se v té kosmetice vyznám...ale to jen takový dodatek... Jinak skvělý! :) Nejen ten článek!

    OdpovědětVymazat
  25. U mě je to s tou kosmetikou tak napůl:) Skvělý článek.

    OdpovědětVymazat
  26. Myslím, že to mám jako ty. Dávám přednost té přírodní nebo se aspoň snažím,a le někdy se to neuhlídá a popravdě mám pocit, že mi někdy vyhovují spíše ty chemie. Ale momentálně zbožňuji Dr. Hauschku a Saloos. Jak to bude za měsíc nebo dva....uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Super clanok, takychto si prosim viac! ;)

    OdpovědětVymazat
  28. na toto téma jsem též psala, o něco stručnější článek (http://honeyblondeme.blogspot.com/2011/08/be-natural.html ), ten tvůj se mi líbí a jsem ráda, že o tom ostatní taky informuješ :) začala jsem mít k chemii a syntetice menší averzi a začala jsem kupovat co možná nejvíce přírodní produkty. ovšem, co si budeme povídat, docela to leze do peněz. například šampon s kondicionéerm jsem koupila za 630 korun. a jak dlouho šampon s kondicionérem vydrží? moc dlouho ne a dávat třeba každý měsíc tolik peněz ... nevím nevím.
    jinak Yves Rocher, zařadila jsi ho do přírodní kosemtiky. je pravda, že třebas obsahuje přírodní složky nebo výtažky, ovšem tahle kosmetika mě zklamává tím, že se dočítám v obsahu že obsahuje silikon, minerální oleje, propylen glykol a i dost parabenů ... což je velká škoda, jelikož mám YR ráda a ačkoliv jsem e zaměřila na přírodní kosmetiku, občas asi koupím i něco z tohoto, protože bych jinak musela vydělávat spoustu peněz a na to bohužel nemám čas, ani nervy :)

    OdpovědětVymazat
  29. půl na půl :DDD jinak zajímavý článek a aspoň nové informace o kosmetice :)))

    OdpovědětVymazat

♡♡ Děkuji za Váš čas. ♡♡