Z make-up bloku: Kosmetické tipy a triky

Slíbila jsem, že s vámi budu sdílet pár make-up informací, které už jsou sice známé, ale pro někoho z vás přece jen nějaké z nich můžou být užitečnou novinkou. Předala mi je hlavně naše makeup lektorka Janka Letková z Make-up Institutu, zbytek jsem doplnila z informací z youtube a z tipů od mých spolužáku z kurzu, který jsem nedávno absolvovala. Jednotlivé body na sebe nijak nenavazují. Namátkou je vybírám a přepisuji ze svého make-up bloku.

  • Inspirace - dnešní biblí je jednoznačně youtube. Můžete zde sledovat jak běžné "smrtelníky", z cizích zemí, které také baví kosmetika, ale i vizážisty (jako třeba Lisu Eldridge) nebo týdny módy, kde se udávají nejen módní trendy, ale i top make-upy pro příští sezónu.
  • Světoví vizážisté z 99% používají mezi líčením lékárenské značky, a to Biodermu a La Roche-Posay. Nejoblíbenějším odličovačem je micelární voda Sensibio od Biodermy a top krém je krém proti zčervenání pleti, protože pleť modelek v období fashion weeků dostává dost zabrat.
  • MAC Face and body make-up se nanáší prsty, tak se s ním dá nejlépe pracovat, protože je hodně tekutý. Make-upy Armani jsou silokonové a ideálně se nanáší syntetickým stipple kruhovým štětcem. Make-up, který je za poměrně nízkou cenu, ale přesto by se dal zařadit mezi high-end make-upy, je Healthy mix od Bourjois
  • Nejznámejší a nejspolehlivější lepidlo je DUO. Zakoupíte jej například v MAC nebo Inglotu.
Editor - Polyvore - Google Chrome 15.9.2013 123335.bmp 
  • Před tím, než se začneme líčit bychom si pleť měli odlíčit nebo opláchnout vodou a hlavně - umýt si ruce a nejlépe použít i antibakteriální gel. Velké procento akné způsobují právě špinavé ruce (a telefon + polštář na spaní) dotýkající se obličeje.
  • Houbičky na make-up nejsou vůbec ekonomické - spotřebujeme s nimi několikrát více make-upu, než by bylo normálně třeba s obyčejným štětcem nebo prsty. Výborné jsou ale pro nasátí přebytečného make-upu nebo jiného tekutého výrobku.
  • Hodně žen si dodnes plete rozdíl mezi odličovací vodou a tonikem. Voda/mléko póry otevírá a pleť vyčistí. Může se používat ráno i večer. Tonikum pak póry uzavře a pleť zmatní a připraví k líčení, takže se používá jen ráno po odlíčení.
  • Výborný krém pro mastnou pleť je Sudocream, který zmatňuje, ale přesto hydratuje.
  • U suché pleti je dobré dělat výživný peeling a krém excipial.
  • Pleť má být jako rajče - matná a přitom svěže vypadající.
  • Většina lidí má žlutý podtón. Poznáme to hlavně na krku. Pokud se nám obličej po nalíčení zdá našedlý, máme špatný odstín make-upu - moc světlý nebo narůžovělý. Make-up zkoušíme jen na tváři, v přechodu mezi obličejem a krkem.
  • Concealer/rozjasňovač je na prosvětlení pleti plus jemně zakrývá.  Jsou častěji tekuté. Corrector/Camuflage/kamufláž je určen ke korekci barevných skvrn a nedostatků pleti. Jsou spíše tužší.

Editor - Polyvore - Google Chrome 15.9.2013 130607.bmp 
  • Ideálním pudrem je pudr transparentní, kompaktní. Při focení není potřeba fixace. Ta je potřeba pro make-up, který má vydržet celý den nebo celý večírek/ples apod. Je třeba mít individuální přístup. Někdo z nás nedokáže najít tu správnou péči a make-up, proto potřebujeme ještě pudr, abychom se cítili dobře. Pudr by neměl tónovat pleť. Make-up by měl být ve stejném odstínu jako pleť a pudr mi jej měl jen fixovat, popřípadě zmatnit a v tomto ohledu není potřeba barvy. Tónuje se až bronzerem a ten se nedává úplně na celý obličej.
  • Ideální tvářenka pro klasické denní líčení je v barvě přirozených nenalíčených rtů. Pokud nevíte, jaký odstín tvářenky zvolit, vybírejte dle odstínů svých rtů a nikdy se nespletete.
  • Bronzer si pro běžné líčení kupte matný. Dosahujeme jím hloubku (kontury) nebo jemně opálený vzhled (čelo ze stran, nos, tváře, brada - vše, co vystupuje). Třpytivý a lesklý bronzer je letní záležitostí. Na běžné denní líčení se moc nehodí.
  • Ideálním bronzerem pro suchou pleť může být tekutý tmavý make-up nanesen na náš klasický make-up. Stačí kapku rozetřít pod lícní kosti.

Editor - Polyvore - Google Chrome 15.9.2013 130959.bmp 
  • Dva top výrobky od E.l.f. na doporučení od vizážistky Janky Letkové: set na obočí a HD tvářenky.
  • Nejspolehlivějšími gelovými linkami jsou linky od MAC a Bobbi Brown.

Editor - Polyvore - Google Chrome 15.9.2013 124331.bmp 
  • Zeleným očím sluší fialová a odstíny podobné (studené), modrým pak broskvová a odstíny jí podobné (teplé). Hnědým očím pak sluší skoro vše, záleží zas na typu pleti a vlasech. Blondýnkám moc nesluší teplé hnědé, ale studené hnědé jsou top.
  • Pokud stále nesvedete pěknou linku, vytvořte ji nejdříve tužkou (jako předlohu), a tu poté překreslete gelovou linkou nebo fixem.

Editor - Polyvore - Google Chrome 15.9.2013 131613.bmp 
  • Kleštičky dnes používá každý vizážista. Nebojte se jich, stačí to jen párkrát zkusit. Řasy se natáčí před použitím řasenky. jinak se lámou. 
  • Pro nahé líčení se hodí řasenku nanést jen ke kořínkům řas.
  • Kvalitní umělé řasy mají úzkou hlavní část. Lepidlo se na tuto část dává zespoda a lepí se na kořínky řas (na řasy, ne na kůži). Ideální je položit řasy pinzetou, nějakou chvíli přidržet a poté upravit, klidně i pomocí prstů.

Editor - Polyvore - Google Chrome 15.9.2013 132156.bmp 
  • Pokud se rády líčíte, ale stále si v něčem nejste jisté, pořiďte si proslulou knihou od Bobbi Brown - Make-up manual. Stačí umět jen trochu anglicky. Kniha je pěkně přehledná a najdete v ní opravdu hodně informací pro líčení sebe i ostatních.
  • Aktuálně je fashion líčením styl "grunge", tzv. úmyslně nedbalý vzhled, "jetý" make-up. Inspirace ulicí, Kurtem Cobainem, Kate Moss, rock n rollem apod.
  • Pokud máte nesouměrné rty, hledejte tu správnou konturku v odstínu vašich rtů a dopomožte si s ní k ideálnímu tvaru. Velké rty nikdy nezmenšujeme, pokud to není třeba (když to někdo chce po vizážistce atd.). Vždy se snažíme vykreslit srdíčko, pokud rty nějaké mají, tak jej podpoříme konturkou v barvě rtů nebo rtěnky.
  • Pokud se nám líbí výrazné odstíny rtěnek, ale nemáme na ně odvahu, nanášíme je pro přirozenější vzhled prsty. Odstín pak není tolik intenzivní, ale přesto rty vypadají šťavnatě a pěkně.
  • Vždy je dobré vlastnit jeden kvalitnější čirý lesk. Udělá i z matné rtěnky superlesklou.

Editor - Polyvore - Google Chrome 15.9.2013 132747.bmp 
  • Co je dobré u sebe mít vedle klasické péče, dekorativní kosmetiky a štětců (nejen pro vizážisty): žvýkačky, ibalginy, kapesníky, hřeben, tupírovací hřeben, 1-3 laky, odlakovač, pilník na nehty, nůžtičky, pinetky, gumičky, vatové tyčinky, vatové tamponky, lak na vlasy.

Editor - Polyvore - Google Chrome 15.9.2013 125623.bmp

Doufám, že jste si v dnešním článku přečetli něco nového. Prosím Vás, nejde o žádné desatero přikázání. Je dost možné, že na dost z uvedených informací, budete mít jiný názor, což je i dobře. Nic není nemožné a nic není dané. Pokud máte nějaký svůj vlastní fajn trik, budu ráda, když se o něj podělíte v komentářích.

87 komentářů:

  1. Některé triky jsem neznala a určitě se budou hodit, díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek Miuš :) Sice jsem téměř vše věděla, ale je dobré si někdy osvěžit paměť :) Víc takový článků. Jinak už pomalu přeji hezký víkend :)

    OdpovědětVymazat
  3. vážně skvělý článek!! spoustu informací, které člověk nenajde na každém druhém blogu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní článek, který jse zhtla snad na jeden nádechXD Takovýhlech ,,heslovitýchˇ´ bys mohla dělat víc, čte se to opravdu dobře. Díky za super tipy:)

    nový post právě na : http://worldneedsblondes.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Tvůj blog je stokrát lepší jak kdejakej časopis. (y)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Mio, prosím tě, jak se řeší pi líčení protipóly? Například modrým očím teplé odstíny, blondýnky studenější = modrooká blondýnka? Nebo nějak obráceně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vážně individuální. Potřebovala bych tu blondýnu vidět. :) Ale když si vezmu mě - tmavší blond, tmavší modré oči - hnědé matné studené nebo hnedé teplé ale LESKLÉ/TŘPYTIVÉ/ROZJASŇUJÍCÍ. Ne teplé hnědé matné - vypadala bych unaveně a nemocně.

      Vymazat
    2. Děkuji, myslela jsem spíš takovou "typickou" blondýnu, světlá blond, světle modré oči, taková barbie, ale i tak díky, moc zajímavý článek :)

      Vymazat
  7. Já skoro nic nevěděla a strašně mě to bavilo. Děkujeme Mio!!! Víc takových zajímavých článečků!

    OdpovědětVymazat
  8. Perfektní, stará dobrá Mia:) Tvé kosmetické články miluji, chyběly mi.

    kissabee.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. jeee ten mimoňek ♥ s mamkou tvůj blog milujeme ♥♥

    OdpovědětVymazat
  10. Všem moc děkuji za tak hezké komentáře! :))

    OdpovědětVymazat
  11. Ač jsou to takové základy, tak i tak mě článek fakticky strašně bavil. Jana R.

    OdpovědětVymazat
  12. naozaj dobrý článok :o)

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem absolutní milovník tvého blogu! ♥
    Skvělý článek! :)
    S.

    OdpovědětVymazat
  14. nemám tě ráda a celej článek je o ničem ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak proc to ctes??
      Tohle nepochopim..Kdyz se mi neco nelibi a nemam to rada,tak to nevyhledavam..
      Ale neobtezuju ostatni svym negativnim postojem..

      Vymazat
    2. Anonymní20.09.13 8:58

      Tak sem nechoď, nikdo tě nenutí to číst:-),přeji hezký den všem,bye eva

      Vymazat
    3. Tak hlavně že si to zakončila srdíčkem, yes, yes! :-*

      Vymazat
  15. Bezvadný článek, skvěle napsáno! Spoustu věcí jsem nevěděla a teď jsem zase o něco chytřejší :-) Jo, tyhle články mě baví! Jasně, stručně a výstižně napsáno, bez jakekoliv zbytečné omačky kolem :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tak to mě těší! Děkuji moc. Připravím asi brzy něco podobného. :)

      Vymazat
  16. Skvele zhrnute postrehy. Len jednu vec by som podotkla. Ako hovori Caroline Hirons, pory nie su dvere. Neotvaraju sa a nezatvaraju ;).

    Blu Button Box

    OdpovědětVymazat
  17. Anonymní20.09.13 1:02

    Pory nejsou dvere, aby se uzavirali a otevirali. Toner, ktery obsahuje alkohol mozna muze maximalne okoli kolem pupinku vysusit, coz muze vypada ze se zmensuje. Spravny toner by mel vyvazovat rovnovahu pote co cleanser ”upravil” hladinu ph a a zmenil prirozenou kyselost pokozky. Take my mel exfoliovat a hydratovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky myslela jsem to obrazně. :)
      Hladinu vyvažuje, pleť zklidní, ale co se exfoliace a hydratace týče tak si tím nejsem úplně jistá a spíše nesouhlasím. Na to je peeling podle mě a po toneru krém, ale ne toner sám o sobě.
      Každopádně moc děkuji za dodatek a zajímavý komentář!

      Vymazat
  18. Některé tipy jsou skvělé! Zvláště u toho pudru, myslím že až dopoužívám NYC, vyzkouším i transparentní... :)

    U toho, kde ale píšeš že se falešné řasy lepí na řasy jsem se trochu pozastavila... Několikrát se mi stalo, že jsem řasy přilepila moc blízko ke svým (tudíž na své vlastní řasy...) a sundávání přilepených řas ke svým, teda opravdu není zrovna dvakrát nejfajnovější věc... Bolí to... A to hodně... A taky ti to vyškube pár tvých vlastních... (Používám lepidlo DUO a i ty z drogerie, a všechny měly stejný dopad... :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky.
      A sundaváš řasy odlič.mlékem na tomponku? Řasy se rozhodně nelepí na kůži. Kůže očních víček je velmi jemná. Namáhat by se měla, co nejméně.

      Vymazat
    2. Zkoušela jsem i mléko, oleje od Saloosu a taky i kokosákem... Výsledek byl stále stejný a lepidlo mi řasy pouze tahalo.

      Vymazat
  19. Abych se přiznala, už nevím, co více chvalitebného Ti sem mám psát:-)♥! Článek nemá opět jedinou chybičku, moc věcí se mi hodí a ráda se inspiruji doporučeními a nápady, které jsi tu uvedla:-):-*
    Glamour and Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Vendulko. Píšeš mi neskutečně milé komentáře. ♥

      Vymazat
  20. Fakt super článek, Mio. Samé zajímavé věci:)

    OdpovědětVymazat
  21. Skvely clanok Mius, myslim, ze si nim pomohla mnohym slecnam. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Anonymní20.09.13 9:24

    Miuš prosím tě asi budu za blbce ale co je ten high end make up? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudeš za blbce. :-) Je to většina produktů značek, co prodává Sephora. Tzn. kvalitní a hlavně cenově ne tolik dostupné = např. Chanel nebo Guerlain, atd.

      Vymazat
  23. Velký palec nahoru :) takových článků více :)

    OdpovědětVymazat
  24. perfektní článek, hodně jsem toho nevěděla :)

    OdpovědětVymazat
  25. Moc hezký inspirativní článek :-)

    OdpovědětVymazat
  26. ahoj nezda sa ti ze pises stale to iste, iba o nejakych vyrobkoch uz si ich prezentovala 1000000

    OdpovědětVymazat
  27. Perfektní článek!! Děkuju!;-)

    OdpovědětVymazat
  28. S tou tvářenkou to zkusím, najdu si někde podobný odstín jako moje rty. Kleštičky na řasy všem doporučuji, já bych bez nich neudělala hezké řasy, protože je mám telecí (rovné a směřující dolů)a když máte dobrou řasenku, natočené vydrží celý den. A mít bezbarvý lesk je taky plus!
    Super článek Mio!
    Těším se na další V. M.

    OdpovědětVymazat
  29. Z tohohle článku si hodně odnesu :) Teprve se do líčení dostávám (ne že bych byla úplný začátečník a do teď se nelíčila, to ne, ale začínám na to nahlížet jinak) a hledám se, takže je pro mě každá rada drahá :) Jsem moc ráda, že ses rozhodla takový článek napsat :) Ještě by se mi hodila osobní konzultace :D Víc takových článků :) Moc dobrá práce :)

    OdpovědětVymazat
  30. Miuš, Tvé články jsou vážně skvělé a kvalitní, jen nevím, jestli je dobré si takto vytvářet konkurenci... Sice jsou tyto informace k nalezení i jinde, ale pokud se v tomto oboru chceš prosadit, měla by sis ty cenné informace nechat pro sebe. Informace jsou dnes cenné zboží a ty je zde pouštíš zcela zdarma... Přesto mám Tvůj blog moc ráda a na každý článek se těším jako malé dítě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, máš pravdu, ale já si stále myslím, že nejde o to, vědět něco o make-upu, ale hlavně s ním umět pracovat. A to se články naučit nedá. Chce to léta praxe, pokusů a omylů. Hodně jsem o zveřejnění přemýšlela, ale nakonec jsem se rozhodla pro. Moc díky za pěkný komentář. :)

      Vymazat
  31. Moc pěkný článek. Stručný, výstižný, skvěle udělaný. Chválím!! .-)

    OdpovědětVymazat
  32. Spoustu těch informací jsem vůbec nevěděla.. Víc takových článků! :)

    OdpovědětVymazat
  33. Můžu se zeptat, jaký rozdíl je mezi studenými a teplými hnědými barvami? Děkuji, Marieta B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně. :)
      Teplé hnědé - mají červený/oranžový/žlutý podtón.
      Studené hnědé - mají fialový/zelený/šedý podtón.

      Vymazat
  34. Vážně super článek! Z některých rad jsem si vzala cenné informace :) Jen mě trošku zaráží ty umělé řasy, u některých jsem slyšela, že prý by se měli lepit těsně nad řasy aby se při sundávání umělých řas ty naše nestrhly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem nikdy neslyšela. I v Institutu jsme je lepili ke kořínkům řasy, na naše řasy. Děkuju. :)

      Vymazat
  35. wow, článok s úžasnou výpovednou hodnotou! :)

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj,v nejakych starsich clankoch z kurzu si pisala, ze jedna vizazistka nepouziva po naneseni make-upu puder. Co si o tom myslis? Vydrzi aj pri celodennom noseni napr. do skoly?
    Super clanok, velmi mi pomohol :)
    Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud má člověk hodně mastnou pleť, tak se rozhodně s pudrem bude cítit jistěji. Pokud máš ale pleť normální nebo smíšenou, stačí třeba matující krém na t-zónu nebo matující make-up a pudr pak není potřeba. Já pudr používám minimálně - jen na korektor, a to většinou pouze transparentní, aby korektor držel na místě celý den (tzn. na pupínky a pod oči). Mně je tenhle přístup k odmítání přílišného přepudrování hodně sympatický, protože se mi líbí, když je pleť svěží a jasná, což někdy kůže s nánosem pudru bohužel ztrácí.
      I já děkuji. :)

      Vymazat
    2. Já pudr nevlastním a nechybí mi, stejně jako bronzer, tvářenky apod a přitom vypadám dobře ;D pudr není nutnost..

      Vymazat
  37. Moc povedený článek a myslím si, že i užitečný! :-) Protože takové rady a triky se moc nedají najít. :-))

    www.blondiever.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  38. Ježiš, to je boží článek, 3x přečteno! :D <3

    OdpovědětVymazat
  39. Nádherně sepsaný článek. Přála jsem si, aby nekončil :)

    OdpovědětVymazat
  40. Perfektní, nejvíce mě zaujalo, jak vybírat správný odstín tvářenky :-)
    Mimochodem, ráda bych se zeptala, jak opticky zmenšit/zúžit větší nosík? Doporučila bys i ty například použití tmavšího odstínu make-upu na obě strany nosu? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!
      Podle mě tehle způsob zmenšení úplně není na denní nošení. Zkusila bych to spíš s matným světlejším bronzerem. Tzn. tam, kde má být stín, přidat trochu barvy - od obočí ze stran nosu dolu a třeba i jemně na špičku. :)

      Vymazat
  41. Krásné, tyto články se hodí vždycky :))
    Lucy

    OdpovědětVymazat
  42. Po dlouhé době obecně článek, co mě zaujal a je užitečný. Názor na Bourjois healthy mix make-up mě překvapil,je dobrý, měla jsem ho a a asi se k němu na zimu zase vrátím. Kleštíčky na řasy doporučuji, nevím, jak bez nich někdo může být, moje řasy bez nich vypadají namalované děsně.

    OdpovědětVymazat
  43. Skvělé tipy, jak už bylo řečeno, lepší článek než v časopise... nemáš náhodou nějaký tip na matný bronzer? Já pořád nenašla nic, co by bylo opravdu matné a vhodné na konturování :(

    OdpovědětVymazat
  44. Vyborny a prehledny clanek:)

    OdpovědětVymazat
  45. Moc fajn článek, hltala jsem ho jedním dechem :) A půjdu si tedy vybrat tvářenku :) A zaujal mne tmavší make-up jako bronzer pro citlivou pleť, asi vyzkouším. Teď ještě vybrat správné štětce a takové kosmetické minimum už budu znát. Díky, Mio!

    Kraska.dne

    OdpovědětVymazat
  46. Tvoje články jsou vždy super.Čtu je moc ráda a jako málo které do konce.Skvělé tipy :)
    Whoisperfect

    OdpovědětVymazat
  47. Tak to je dokonalý článek :) Skvěle napsané! :)

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  48. Děkuji za super komentáře! Jsem ráda, že měl článek takový úspěch, a že někomu pomohl. :)

    OdpovědětVymazat
  49. Super článek ! Čtu ho až teď, ale dozvěděla jsem se užitečné věci :)
    GIVEAWAY 2

    OdpovědětVymazat
  50. Bezva článek Mii :-) děkuji moc za tipy !

    OdpovědětVymazat
  51. clanek jsem si precetla moc rada a nektere informace jsem dneska cetla opravdu poprve :) klidne takovy jeste nekdy napis!

    OdpovědětVymazat
  52. Super článek, díky za tipy:))))

    OdpovědětVymazat
  53. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  54. skvelé, viac takýchto článkov-počkať viac akýchkolvek článkov :D
    si úžasná miuš :*

    OdpovědětVymazat
  55. Parádní článek! :) Chtěla bych se tě zeptat, jestli nemáš néjaký tip na dobrý transparentní pudr :)

    OdpovědětVymazat
  56. Ahoj Mio! Chtěla jsem se tě zeptat, jaký kompaktní pudr by jsi mi doporučila? :) Nějaký za přístupné ceny..Děkuji! Kejtrin

    OdpovědětVymazat
  57. Ahoj, kde bych prosím sehnala tu keramickou dózičku na vatové tamponky? :-)

    Děkuju moc, Emm

    OdpovědětVymazat
  58. Ahoj Mii :) Chcela by som sa ťa opýtať na ten Sudocrem, mohla by si mi o ňom niečo viac prosím napísať? Je vhodný normálne na každodenné použitie aj pod make-up? Avšak ja nemám úplne mastnú pleť, takú zmiešanú...a ty ho používaš? :) Vopred ďakujem veľmi pekne!

    OdpovědětVymazat

♡♡ Děkuji za Váš čas. ♡♡