Problém mastné pleti


Dotaz: Mám šíleně mastnou pleť. Vyzkoušela jsem vše – kožního lékaře a přípravky na předpis z lékárny, mýdla na obličej, vodu, matující krémy,… ale nic z toho mi nepomohlo, naopak se mi pleť snad mastí ještě víc. Jsem zoufalá. Napadá Tě prosím něco, co bych ještě mohla vyzkoušet?


Jak vlastně vypadá mastná pleť?
Vždy jsem měla za to, že mám pleť přes rok smíšenou, v létě mastnou. Postupem času jsem si nastudovala více informací, vyzkoušela několik různých výrobků a úplně přehodnotila jsem svůj názor tehdy, když jsem učila kamarádku se jemně nalíčit a všimla jsem si, že to, co jsem vždy považovala za mastnou pleť, nebylo správné, protože kamarádka ji měla mastnou tak, jako kdyby se několikrát denně mazala olejem, tedy – doopravdy mastnou.

Je má mastná pleť doopravdy mastná nebo jen smíšená/normální?
Je dobré si uvědomit a poznat, co je doopravdy mastnota. Věřte mi, že 80% z Vás, co si myslí, že má příšerně mastnou pleť, ji má ve skutečnosti normální, maximálně smíšenou. Leskne se a potí se každý, ale člověk s opravdu mastnou pletí, se celý den viditelně leskne, často to doprovází rozšířené póry a akné. Těm z Vás, co mají velmi silné akné, dnešním článkem moc nepomohu, protože nejsem žádný odborník. Opravdu ráda bych poradila, ale nechci způsobit škody.

Co dělám špatně? Aneb důvod, proč se naše pleť ještě více mastí.
Většina lidí mají za to, že jejich pleť je ta nejmastnější ze všech, a tak se proti tomu samozřejmě snaží bojovat, a to radikálně a pro pleť dost zákeřně. Myjí si obličej mýdly (ano i mýdlem na ruce!), používají všemožné chemické peelingy, zbytečně moc pleť drhnou, dráždí a přesušují. A jak na to reaguje pleť? Dusí se, postrádá jakoukoliv hydrataci, a tak si začne pomáhat sama a tím tak spustí nekonečný boj s Vámi – mastí se více, sama od sebe a přirozeně. Chce být hydratovaná, ale sama to nedokáže, protože jí ubližujete, takže se Vám akorát ucpou póry, udělá větší akné, apod. Co z toho vlastně vyplývá? Vaše pleť je z největší pravděpodobností mastná jen proto, že ji nedodáváte dostatečnou hydrataci a naopak ji ještě více přesušujete. Neříkám, že je to tak úplně u každého, proto jsem to odhadla na 80%.

Jak to tedy napravit, když si nejsem jistá, zda to tak není i u mě?
Zkuste udělat pro jednou změnu, pokud se snažíte ,,sušit“ a je to stále stejné, ne-li ještě horší. Dejte na chvíli stranou vše, co jste dosud používali a kupte si nějaký lehký hydratační krém (nejlépe na krémovo-gelové bázi) např. určen pro normální nebo citlivou pleť. Dejte mu tak 2 týdny minimálně a uvidíte, zda se pleť dá dohromady. Nic tím neztratíte, naopak můžete hodně získat. Je možné, že se Vaše ,,mastná“ pleť dá dohromady a stane se z ní pleť normální, nebo alespoň smíšená.

Má poslední překvapivá zkušenost
Nedávno jsem si zašla do Clinique, protože mě zajímaly jejich 3 kroky v péči o pleť, zeptala se na ně slečny poradkyně, co by mi asi tak nejlépe sedlo. Poradkyně mě usadila na židličku a udělala se mnou malý testík. Můžete si jej udělat i sami (tady), ale pozor – pokud si jej děláte samy, většinou vše budete přehánět. Vyberete, že máte mastnou t-zónu, ale přitom se Vám třeba mastí jen nos. Proto jsem byla ráda, že test se mnou dělala odbornice, která se mě sice ptala na mé zkušenosti s pletí, ale sama mi poradila, co je nejspíš pravda, a co naopak přeháním. Například, když jsem jí pověděla, že mám teď nějak moc mastnou pleť, zeptala se mě, kde se mi vlastně mastí. Zamyslela jsem se, že na nose, mírně na tvářích (na jablíčkách) a na bradě. Z toho vyplývá, že se mi nemastí ani celá t-zóna. Slečna poradkyně mě uklidnila, že přímo mastnou pleť rozhodně nemám, ba naopak. Kdybych prý viděla opravdu mastnou pleť nějaké jiné zákaznice, rychle bych svůj úsudek přehodnotila. Nakonec z testu vyplynulo, že mám smíšenou zónu od nosu po bradu, malé póry na nose a v jeho okolí, a lehce mdlou pleť. Jsem typ 2, což je pleť suchá až smíšená. Dost mě to překvapilo, ale poté, co mi vše poradkyně vysvětlila a názorně ukázala, mi došlo, že na tom asi něco bude. Poslední dobou mi docházelo, že má pleť není úplně mastná, a že nějakou tu jemnou hydrataci opravdu potřebuje. Teď jsem se navíc ale dozvěděla, že hydratace na obličeji potřebuji více, než jsem si myslela a nic není tak příšerné, jak se mi zdálo. Celkově mě malá konzultace obohatila o další zkušenost a zamilovala jsem si jeden krém, který si nejspíš někdy v září/říjnu koupím, až se do Clinique dostanu. Už v prodejně mě nadchl a po vyzkoušení vzorečku mě nadšení nepustilo. (Jde o žlutou ,,kostku“ Dramatically different moisturzing lotion, pokud Vám to něco říká.) Jestli si krém pořídím, dám vědět.

Tak se Vás tedy ještě jednou ptám – vážně je Vaše pleť i po přečtení článku šíleně mastná? :) Nejsem kožař, ani odbornice přes výživu, ale myslím si, že něco na tom zbytečném přesušování bude. Matující make-up je fajn, ale matující krém je opravdu pro malou hrstku lidí. Pro ty ostatní je to spíše jen marketingový tah. Ve většině obchodů řeknete, že se Vám asi mastí pleť a prodavač/poradce se Vám většinou nepodívá první na pleť (99% se nezajímá o Vaši pleť vůbec) a okamžitě běží automaticky pro pleťové mýdlo a matující krém. Vážně mu budete věřit, nebo vyzkoušíte něco nového, co si vyberete sami a začnete s pletí trochu komunikovat? Tím nemyslím, abyste se jí ptali jak se jí daří samozřejmě, ale opravdu jí sledovali a vyzkoušeli něco úplně jiného než to, co Vám doteď vůbec nepomáhalo. Kupříkladu, když jdete na očkování proti čemukoliv, ve všem je malá dávka jedu, aby si na něj tělo udělalo obranyschopnost. A to samé, může být s pletí. Já vím, že to zní možná šíleně, ale alespoň to zkuste. Mastí se Vám pleť? Hydratujte ji! Ona s tím pak možná konečně přestane, protože vy to budete dělat za ni, a ještě k tomu šetrně a zdravě. :)
mastna plet
Další tipy a zajímavosti
  • Na mastnější/smíšenou pleť údajně nejvíce pomáhá severská kosmetika. Nevím, co je na tom pravdy, ale četla jsem to už několikrát. Hodně oblíbená je Lumene či Neutrogena, kterou máme i u nás. Sice není výběr tak široký, jelikož Neutrogena toho nabízí opravdu dost a u nás je v prodeji asi 10 produktů? (Asi 6 na pleť plus nějaké tělové krémy.) Možná se mýlím a je toho už více. Já používám jejich jemné peelingy a mám je velmi ráda.
  • Je dobré hydratovat a k tomu používat oil-free produkty, jako matující make-up, matující papírky, které můžete nosit stále u sebe, dále pak transparentní nebo matující pudr.
  • Ráno a večer pleť čistit micelární vodou. Ráno pak k ní přidat i tonikum před líčením. Skvělé je okurkové – stáhne póry, do kterých pak nemá šanci zalézt make-up ani bakterie. 
  • Nemýt pleť obyčejnou vodou (vysušuje) a co nejméně se jí dotýkat prsty.
  • Namísto drsných peelingů používat různé vitamínové vyživující masky, které pleti dodají energii a po smytí také dovedou zbavit ji odumřelé kůže, ale jsou šetrnější.



Mimochodem (pozitivum mastné pleti) – čím mastnější pleť, tím méně vrásek v budoucnu. :) Doufám, že někomu tento článek opravdu pomůže. Pokud máte jakékoliv své ověřené tipy na mastnější místa na pleti a jiné k tématu článku, já i ostatní čtenáři je uvítáme v komentářích! Je důležité si pomoct a o problému mluvit. Nikdy nevíte, kdy narazíte na ten pravý lék vhodný právě pro Vás. 

54 komentářů:

  1. Anonymní12.09.12 7:06

    A to okurkové tonikum bys doporučila od jaké značky?

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za článek!:) Uklidnil mě:) Asi nemám tak mastnou pleť, jak jsem si myslela! Ale ty pupínky :(

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, mám dotaz. Pleťové tonikum se musí pak z pleti smývat?

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek Mio! Na mastnější pleť můžu doporučit Biodermu, Ryor, Neutrogenu! Jo a Lush!

    OdpovědětVymazat
  5. mio, myslim, ze po tvych clancich uz bude kazda holka jen krasna! :))
    a doporucuju biodermu - rada sebium! nejlepsi :)))

    http://terezastepankova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. já díkybohu s pletí problémy nemám a jaký typ pleti mám ani nevím :D když tak nad tím přemýšlím, zajímalo by mě to docela..

    OdpovědětVymazat
  7. dobrý poučný článok s ktorým sa nedá inak než súhlasiť. Tiež som bola veľmi dlhú dobu presvedčená, že som majiteľkou mastnej pleti, po veľkých zmenách v starostlivosti o pleť som dostala pleť do takého stavu, že tak peknú pleť som nemala celý život. Pleť čistím prípravkami na citlivú pleť (mám problém s neustálym začervenaním pleti), hydratujem ako o závod, očný krém je samozrejmosť, v prípade "hormonálnych výkyvov" nasadím prípravky na zmiešanú pleť a žiadne výrazné problémy nemám. Dokonca som ostala prekvapená z prírodných olejov na tvár, používam ich bežne a žiaden zvýšený výskyt mastnoty sa nekoná. Pokiaľ je pleť hydratovaná (aj z vnútra! to je veľmi dôležité) nemá potrebu produkovať maz ani nič podobné. Čo sa týka zmatňujúcich make upov, zatiaľ s nimi dobrú skúsenosť nemám, ale matujúce obrúsky a dobrý púder (čistá labutienka- štetec)sú najlepšia kombinácia počas dňa. A s tými vráskami absolútne súhlasím :) Vidím to na mojej mamine.

    OdpovědětVymazat
  8. Vyčerpávající článek, který obsahoval vše potřebné :)
    Mám smíšenou pleť a v zimě vysušenou. Myslela jsem, že ji mám mastnější než ve skutečnosti, jako většina asi :D a začala jsem používat hydratační krém a už po necelém měsíci vidím změny, už mám opravdu mírně mastnější jen okolí nosu a to je paráda.
    Poradila mi výborně nový kosmetička. Ale pro ty, co nechodí ke kosmetičce si myslím, že už po přečtení tohoto článku ani nemusí :)

    OdpovědětVymazat
  9. Adéla R.12.09.12 7:51

    mio, ty pises tak hezke clanky uplne jsem ho zhltla protoze si myslim, ze se me tenhle omyl opravdu tyka. mazu do skoly, ale az se vratim prectu si to minimalne jeste dvakrat moc diky za nej!
    A.

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní12.09.12 7:57

    Mio krásně zpracovaný článek a svatá pravda. Ono opravdu člověk, když něco pleti upírá,tak si to zařídí po svém.. Takže většina těch, kteří si myslí, že mají pleť mastnou, ji mají ve skutečnosti dehydratovanou...

    OdpovědětVymazat
  11. skvelý článok Mia, prečítala som ho od začiatku do konca, aj keď si nemyslím že mám mastnú pleť, skôr normálo-zmiešanú... :)

    OdpovědětVymazat
  12. Je to asi hodně individuální,
    na mě by krém v žádném případě nezabral, když jsem to kdysi zkoušela vyskákalo mi neuvěřitelné množství pupinků. Já bych doporučovala návštěvu kožního lékaře, podle mě je to nejlepší volba : )

    OdpovědětVymazat
  13. Skvělý článek!:) Také mám občas pocit, že moje pleť je mastná, ale když se zamyslím, mohu být vlastně spokojená. Pleť si čistím 2 x denně micelárkou od Biodermy a hydratační krém používám zejména v zimních měsících. Nedávno jsem si zkoušela vzorek make-upu od Clinique a opravdu mě nadchl. Jeho konzistence byla lehounká, krytí výborné a pleť krásně sjednotil (lehká "mastnota" zejména na čele a na nose zmizela).

    OdpovědětVymazat
  14. Já sem si dlouhé roky taky myslela že mám mastnou a problematickou pleť, používala jsem vše možné a až moje skvělá kosmetička mi otevřela oči,udělala mi test speciálním přístrojem a moje pleť absolutně postrádala hydrataci! Poslední půl rok používám kosmetiku na citlivou pleť a hydratační krémy a pleť se nemastí a úplně září. Vyhovují mi krémy La Roche Posay a kosmetika biologique recherche, která je úžasná ale bohužel docela drahá.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj. Měla jsem úplně ten samý problém. Je pravda, že pleť se mi v T-zóně mastila víc, ale i tak to nebylo tak dramatické. Já ale pořád používala všemožné matující krémy a tím si to jen zhoršovala. Pak jsem si úplně náhodou koupila zázračnou dvojku od La-Roche Posay- krémy Hydreane Legere a Hydreane Riche a už bych je nikdy nevyměnila. Pleť se mi mastí mnohem míň a už nemám žádné problémy se suchými místy na tvářích. Jediné, co mi zůstalo, jsou ty prokleté černé tečky... Takže sadu Hydreane můžu na lehce smíšenou až sušší pleť rozhodně doporučit.

    OdpovědětVymazat
  16. Ja som dostala ponuku na modeling ale bojím sa, že práve moja mastná pleť bude prekážka, mám totiž trošku aj červené cievky a neviem, zatiaľ mi nepomohol veľmi ani IPL pulzujúce svetlo. Trošku áno ale cez zimu je to opäť zhoršené:((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není se čeho bát :) mrkni na tuhle blogerku, která trpí šíleným akné a modelingu se věnuje http://www.youtube.com/watch?v=ex33wtqnNz8

      Vymazat
  17. Mně se mastí i čelo, když jsem si udělala test od CLinique, vyšlo mi smíšená/mastná...tak nevím :).

    OdpovědětVymazat
  18. Moc hezký článek. Já používám na pleť řadu Sébium od Bioderma a od té doby jsem moc spokojená. Používám ráda hlavně krém Hydra ten mi hrozně sedí a občas si i pleť mažu obyč. Nivenou v kelímku, protože mám období, že mám třeba hrozně suchý nos. Takže mám mastnou pleť, ale i suchou tak nějak zároveň (občas) :D Jinak to s vrásky je určitě pravda - má mamka je to naprostým důkazem ... pleť se jí mastí, ale vrásek má ve svém věku po čtyřiceti naprosté minimum :))))))
    http://angellovely-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  19. Moje pleť není vyloženě mastná, leskne se mi však na čele, na nose a v oblasti, jak říkáš, jablíček (pod očima), kde mám rovněž rozšířené póry. K tomu se mi na čele tvoří pupínky. Myslím, že mám pleť smíšenou, než mastnou, ale každopádně používám transparentní pudr, který dokonale účinkuje a matuje pleť. Mimo toho používám Clean and Clear, Garnier Essencials odličovač a hydratační tělové mléko od Fa. Myslím, že svoje návyky budu muset pozměnit :D
    Ocenila bych spolupráci s firmou Bioderma díky blogu, protože bych chtěla zkusit tu jejich micelární vodu ze zelené řady. Jinak si brousím zuby na Neutrogenu a tonikum od Ziaji (snad), tak jsem zvědavá, co z toho vyjde :) Jen je horší, že většina spolupráce se odvíjí od počtu pravidelných čtenářů, což je s mými 42 čtenáři problém :/ No, uvidím, jak se to bude vyvíjet dál :)
    Každopádně děkuji za tvůj článek, stal se mi opravdu inspirativním :)

    OdpovědětVymazat
  20. Ha, musím říct,že tenhle článek mi pomohl. Asi mám mastné jen čelo a to tak,že se mi leskne neustále,jako když bych ho leštila:-D ale ne ták,že by bylo mastný jak namazaný olejem.
    Ale co můžu za sebe říct,tak pleť mám nejlepší,když sportuji a každý den se pořádně spotím a tamastnota nějak vyleze na povrh a pory se mi pročistí,jinak si to vysvětlit neumim.

    OdpovědětVymazat
  21. Mio, krásný článek, díky za něj a potvrzuji Tvá slova, od chvíle, kdy jsem přehodnotila přístup k pleti se jí daří (až na některá bláznivá období) opravdu lépe.

    OdpovědětVymazat
  22. MILUJU TENTO ČLÁNEK!!! JEDNOU BYS JE MĚLA VYDAT KNIŽNĚ VŠECHNY. JÁ SI ZAMLOUVÁM PRVNÍ VÝTISK! :-D
    ANIČKA

    OdpovědětVymazat
  23. To, co píšeš ,je opravdu pravda a mohu to sama potvrdit. Velkým problémem výrobců drogérkové kosmetiky je, že ji dělají příliš agresivní. V praxi to znamená, že dívka, která si koupí čistící gel pro smíšenou pleť , bude absolutně nešťatná , neboť gel bude až příliš vysušovat. Poslední dobou jsem si všimla, kolik bloggerek s smíšenou pletí používají čistící gely pro suchou pleť a sedí jim perfektně. Já mám normální pleť s výrazně se mastícím čelem. Jsem docela citlivá na ucpávání pórů.Používám přípravky na dehydratovanou pleť a funguje to. Jediné, co mě trápí že výběr make-up. Většina mi právě ucpává ty póry :(

    OdpovědětVymazat
  24. mam skvele zkusenosti s Neutrogenou:) pouzivam cistici gel/masku vsibly clean 2in1, lehky nemastny hydratacni krem a nemuzu si oboje vynachvalit:) navic se to zda,ale ten "malinky" krem vydrzi strasne dlouho:) da se vymackat "do posledni kapky":)

    OdpovědětVymazat
  25. Dokonce i některé kosmetiččky, dermatologové, kosmetické a farmaceutické firmy pořád mýtus "mastící se pleť ---> musí se vysušit" udržují při životě. Taky jsem kdysi žila s tím, že mám mastnou pleť, ale dlouhém pátrání ve všemožných článcích jsem si dala 1+1 dohromady :) Moje pleť byla mastná jak fritéza právě kvůli těch dehydratačním driákům jako matující krémy, tonika s alkoholem (např. Clean and Cler - největší hnus). Přitom byla v hloubce vysušená a kvůli zvýšenému mazu jsem měla problémy z akné. Začala jsem používat výrobky které mají hydratovat (např. Alverde, Ryor, Bioderma sensibio nebo úplně úžasný čistící gel s olivou z Lidlu - limitka). Největší zázrak je pro mě Excipial Hydrolotio z lékárny (krémovo gelová konzistence, obsahuje Ureu - 200ml 150 Kč). Samozřejmě se mi pleť občas zmastí na t-zóně, ale oproti dřívějšku je to nic. Jedna z nej věcí na "mastnou" i mastnou pleť je údajně Jojobový olej, který se na pleti nechá přes noc - dokáže prý časem změnit mastnou/smíšenou pleť na nomální :) Zase je to podle mě onen "hydratační princip"
    Holky fakt to zkuste, stojí to za to!
    Nicole

    OdpovědětVymazat
  26. Čím mastnější pleť tím méně vrásek, to si mě teda nenadchla :D já měla vždy dojem že mám pleť smíšenou. Teď už ho nějakou dobu nemám :D mám pleť tak suchou až to pálí když si jí třeba dva dny nenamažu. :/ takže já si jí stále mažu a mažu :) jinak článek moc pěkný napsaný, ikdyž osobně mi moc nepomohl :)

    OdpovědětVymazat
  27. mně se vždy hrozně mastily vlasy, ale šla jsem na to přesně opačně - začala jsem si kupovat šampony na suché a poškozené vlasy a najednou byl problém fuč! :) vlasy totiž byly po několika rocích používání šamponu na mastné vlasy tak vysušené, že se prostě až přemašťovaly.. a na pleti mi to fungovalo stejně :) nevím, proč to tak je, ale funguje to :D

    OdpovědětVymazat
  28. super článek. Já jsem člověk, co nemá sice masntou plet, ale zato akné. Myslím, že je to nejhorš kombinace, protože většina krému mě plet hrozně moc vysušuje

    OdpovědětVymazat
  29. Dobrej článek, já dřív měla taky hrozně mastnou plet, ale nějak se mi to časem zlepšilo. Teď jí taky nemám zrovna krásnou, ale určitě lepší než předtím:))

    OdpovědětVymazat
  30. no týjo Mio, to je teda článek, tleskám!

    OdpovědětVymazat
  31. Mio, opravdu Tě musím pochválit za tenhle bezvadně napsaný článek! :)

    Je to všechno jedna velká pravda. Já sama jsem si tím jednu dobu prošla a kupovala si všemožné vysušující tonika, gely,... na mastnou a aknózní pleť. Nejhorší je určitě podle mě Garnier a Clean and Clear. Tyhle výrobky jsou na bázi alkoholu a je to podle mě na pleť opravdu to nejhorší. Byla jsem pořád lesklá jak zrcadlo a to nemluvím o tom příšerném akné, co se mi z toho udělalo. Nakonec jsem dostala rozum, až když jsem měla pleť tak suchou, že jsem si skoro ani make-up nanést nemohla, aby se mi nevytvořily mapky suchých míst po celém obličeji. Teď se už bojím použít jakýkoliv výrobek na pleť, který by obsahoval alkohol. Tenhle článek by měly všechny holky, co mají problém s "mastnou" pletí brát jako osvětu a vážně vyzkoušet místo vysušování pleti, dodat pleti vláhu a dostatečnou hydrataci.

    http://cinderellasbeautystory.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  32. Mio, skvělý článek..., já měla v 17 pleť normální, bez problémů, ve 23 jsem musela ze zdravotních problémů vysadit HA a teď už je to dva roky po vysazení a pleť je naprosto šílená, problematická, neustále mastná, nedokáži si představit, že bych si někdy na koupališti namočila obličej, nevycházím bez make-upu a nic mi nepomáhá, ani kožní lékařka. Nechápu, jak dokáží ty hormony takhle tělo rozhodit, a to už jsou dva roky co je neberu, fakt hrůza, doufám, že se to někdy zlepší. Tu informaci o hydrataci beru jako další naději na zlepšení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase to ber tak, že ty už to máš za sebou a pleť se prostě dřív nebo později srovná, ale většinu holek tohle martýrium po vysazení HA teprve čeká, protože nikdo nemůže brát hormonálku 20 let:) Takže aspoň se ti dřív ustálí ty hormony a pleť po čase s nimi:)

      Vymazat
  33. Och, děkuji :) Né že bych měla úplně mastnou pleť ale ten článek je skvěly! :))

    OdpovědětVymazat
  34. Také jsem si vždy myslela jak mám mastnou pleť. Pak jsem ale vyzkoušela pár mamčiných klasickcýh hydratačních krémů a ona mastná být přestala :). Jen ty roztažené póry mi bohužel zůstaly :(.

    OdpovědětVymazat
  35. pod tenhle článek se můžu podepsat. od té doby, co jsem vyřadila věci na mastnou/smíšenou pleť, různý zmatňující krémy atd, mám pleť mnohem mnohem lepší! :)

    OdpovědětVymazat
  36. Krásně napsanej článek, má hlavu a patu a pěkně se četl. Ještě bych dodala, že hydratace je hodně důležitá i zevnitř. Podle popisu mám pleť asi jako ty, taky nepoužívám žádný dryáky. Osvědčilo se mi používat co nejšetrnější věci, co se hodí i na citlivou pleť. Jen dobrý tonikum stále nemám a nevím, který si vybrat...

    OdpovědětVymazat
  37. Taky jsem měla pocit, že mám mastnou a nečistou pleť. Použivala jsem různé peelingy a gely, ale nic nepomohlo. Teď se večer odličuji někakou Čistící micelární vodu od Dermacolu. Jmenuje se nějak Elixir nebo tak. Ráno ji taky ještě použiju na dočištění a jinak používám krém od Biodermy AKN a rozhodně se mi pleť lepší!!!

    OdpovědětVymazat
  38. Super clanok, a Mia aku znacku okurkoveho tonika pouzivas? Fik Sylvia

    OdpovědětVymazat
  39. Suhlasim s tou castou o severskej kozmetike. Aktualne zijem vo Finsku a tu Lumene skutocne hraje prim - nakupila som od nich celu radu a skutocne mi velmi pomohla. Kremy hydratuju skvelo, su lahke, pory neupchavaju a napriek tomu je plet maximalne vyzivena... Asi sa budem musiet riadne zasobit pred odchodom :D

    OdpovědětVymazat
  40. hezký článek :) myslím, že já patřím mezi právě tu hrstku lidí, kteří mastnou pleť mají..řekla mi to (bohužel) i kosmetička, takže na tom asi něco pravdy bude..ale jak říkáš, čím mastnější pleť, tím méně vrásek v budoucnu ;)

    OdpovědětVymazat
  41. Strašně moc ti děkuji za rady, měla bych dotaz: začala jsem používat fluid na akné (bioderma), o kterém jsi mluvila v minulém příspěvku. Pleť se mi pomalu, ale jistě zlepšuje, ale vím, že potřebuje hydrataci. Je lepší používat krém od stejné značky nebo by mi i stačil hydratační krém od dermacolu? Popřípadě mohla by jsi mi prosím dát tip na nějaký hydratační krém. Má pleť je občas mastná a občas smíšená. Děkuji ti moc Mio :). Tvé články mi opravdu pomáhají, jen tak dále :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mne to zajímalo :)

      Vymazat
    2. Prosím nemohla by jsi mi odpovědět? Je to pro mne důležité :)

      Vymazat
  42. Ahoj neznáš prosím nějaký produkt, který by viditelně zmenšil póry?

    OdpovědětVymazat
  43. Mio ďakujem ti veľmi za tento článok ! :) Mala som problém s "mastnou" pleťou a každé ráno som si ju drhla " peelingami". Ale po tomto článku som zvážila že ju nemám až takú mastnú ako som si myslela ;) ! Takže skúšam si už nedavať tie chemické peelingy a namiesto toho si len pleť pretrem micelárov a potom tonikom :) a zatial som veľmi spokojná ;) Dakujem.

    OdpovědětVymazat
  44. Mozem potvrdit, ze mastnu plet treba naozaj hydratovat. Mala som priserne mastnu plet, vyskusala som vsetky drogerkove vyrobky, nikdy nic nezabralo, iba prave naopak vysusilo a vysledok bol este horsi. Asi pred pol rokom som vyskusala kokosovy olej kupeny v DM drogerii (100ml skleneny poharik, ani nie 100Kc, mam pocit ze z neho ani neubuda). Nieco som si o nom predtym precitala na nete, ze je vhodny aj na mastnu plet, pretoze ma antibakterialne ucinky, dostatocne hydratuje a nie je komedonny - neupchava pory. A ten vysledok v prvy den bol pre mna dost sokujuci. Plet vydrzala cely den relativne v pohode, bola sice po celom dni vecer mierne mastna, ale nebola premastena a neleskla som sa ako zrkadlo. Proste taky vysledok nikdy nepriniesol ziadny krem/pripravok urceny na mastnu plet. A prestali sa mi upchavat pory. Odvtedy ho pouzivam miesto klasickeho kremu rano aj vecer. Normalne ma taku tuhu konzistenciu a je biely, v rukach sa zacne pomaly topit. Podobne to bude aj s ostatnymi prirodnymi olejmi na tvar ako to tu niekto vyssie spominal. Fakt to skuste vyskusat, pripadne si o tom nieco precitajte, moze sa pouzit aj na varenie alebo do pecenia alebo ako telovy krem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je velmi zajímavé, mám taky velký problém se zanášením pórů po všech krémech, takže mě fakt láká ho zkusit. Mám ho teda už doma a používám ho zatím jen na vlasy :)

      Vymazat
  45. Ono je zase nad druhou stranu špatně si na mastnou/aknózní pleť patlat hodně produktů. S tím, že se mastí z nedostatku hydratace souhlasím, ale mě konkrétně se po jakémkoli krému tvoří akné, takže je nepoužívám - na den výjimečně a na noc vůbec, mám za to, že pleť má dýchat :) Ale děkuji za článek, před nějakou dobou jsem přestala peelingovat denně a čistím obličej jen nějakým jemným cleanserem a ono to čéče vážně stačí :D Teď peelinguju jen když mám hodně mastnou, špinavou, zanesenou pleť, takže tak 1x týdně. Díky za super článek ;)

    OdpovědětVymazat
  46. Taky mam mastnou plet, ale od 14cti, takze pomalu 25 let a je to strasny, ten sliz, se rano vzbudim a celo jakoby zalite olejem, je toho plna vlasova kuze. Vrasky jsou sice jemnejsi, ale to neresi tenhle problem. Umyju si vlasy, i tvar, nakremuju matovacim kremem nez do hodiny dorazim do prace, uz mam slizkej xicht. Je to nechutny a navic to po case zacne pachnout, aby slovek vsechno porad pral.

    OdpovědětVymazat
  47. Pěkný článek :) Hodně mě inspiroval a chtěla jsem si udělat ten test ale nějak ho nemůžu najít :( Ani ten odkaz mě tam nedostane

    OdpovědětVymazat

♡♡ Děkuji za Váš čas. ♡♡