Jaká je trvanlivost kosmetiky?

Rozhodla jsem se napsat článek o tom, jak dlouho Vám jednotlivé výrobky vydrží. Určitě vlastníte nějakou ,,historickou" rtěnku po babičce/tetě/mamině (někdy jí dokonce i použijete) a je to pro Vás svátost, kterou nikdy nevyhodíte. Tak tedy dobře, uděláme výjimku a tuto rtěnku si necháme na památku. Ale co ty další, co máme doma? Jaká je vlastně trvanlivost rtěnky? Přemýšleli jste někdy o tom? 

Jelikož jsem zvídavá a taky puntičkářka (jak v čem), zapátrala jsem a dávno už mám zjištěná fakta, jak mi který výrobek vydrží a kdy je lepší už ho vážně zahodit nebo alespoň uložit do truhly vzpomínek. Pokud Vás toto téma zajímá a moc o něm nevíte, čtěte dál.

Doporučená maximální trvanlivost podle expertů:

Make-up: 1 rok až 1 rok a ½
Pudr: 2 roky
Korektor: 1 rok až 1 rok a ½
Pudrová tvářenka: 2 roky
Krémová tvářenka: ½ roku

Řasenka: 3 měsíce
Pudrové oční stíny: 2 roky
Krémové oční stíny: 1 rok až 1 rok a ½
Tužka na oči: 3 měsíce

Rtěnka: 2 až 4 roky
Lesk na rty: 2 roky

Odličovací pleťová voda: 2 roky
Krémy: na obalu vždy najdete značku
např. = 12 měsíců od otevření


Pokud má výrobek expirační dobu kratší jak 30 měsíců, najdete na obalu (většinou) ,,spotřebujte do:" a pokud má výrobek naopak expirační dobu více jak 30 měsíců, na výrobku najdete krém s otevřeným víčkem a na něm zkratku, jak dlouho Vám po otevření vydrží. Expirační doba je doba, jak dlouho Vám výrobek vydrží maximálně (i zavřený), poté není účinný, je prošlý, je nutno ho vyhodit. 

Co je dobré dodržovat aby kosmetika vydržela déle? 
• Ke své kosmetice se chovejte třeba jako k zubnímu kartáčku (tzn. nepůjčujte ji). 
• Vždy je lepší použít nějakou špachtličku, než obsah kelímku dolovat prsty. - Ne vždy máte absolutně čisté ruce a ani si nedokážete představit, co se Vám může dostat do výrobku, který si pak budete nanášet pleť. 
• Pokud výrobek zapáchá nebo se změní barva nebo dokonce konzistence výrobku, vyhoďte ho. 
• Kosmetickým výrobkům škodí výkyvy teplot, více než 20°C, a třeba rtěnkám velmi prospěje, když je občas uložíte do lednice. 
• A pokud jste pečliví, staráte se o svou pleť rádi a zajímá Vás, co na sebe ,,patláte", jednou za čas si své výrobky projděte, protřiďte, umyjte ušpiněné obaly (i tady se mohou množit bakterie) a zbavte se těch, které nepoužíváte.

A protože mi na mé pleti záleží, na nějakých výrobcích, kde nenajdu ,,spotřebujte do" nebo kelímek,
jsem  si začla lepit malinké samolepky s datem nákupu (tedy otevření výrobku).

Upřímně se musím přiznat, že já bych třeba rtěnku po 4 letech nedokázala vyhodit (zvláště nějakou z těch kvalitnějších). Obecně všechny oblíbené výrobky (pokud to nejsou masky a podobné rychle se kazící produkty) nedokážu vyhodit. O:) Neberu to tak vážně, u většiny výrobků si pomyslně trvanlivost vynásobím dvěma, zvláště u tužek, pudrových stínů a pudrových tvářenek. U make-upů, lesků, řasenek a všech výrobků krémové konzistence se expirační dobu snažím dodržovat.

A jak jste na tom vy? Zajímáte se alespoň trochu o trvanlivost Vaší kosmetiky nebo výrobek používáte do té doby, dokud ho plně nespotřebujete?

39 komentářů:

  1. Jednou mi poleptal rty zkažený lesk, bylo to opravdu nepříjemné, rty jsem měla posety malými puchýřky, proto si na lesky dávám opravdu pozor, jaká to byla doba to nevím, ale asi něco kolem roku a byl hodně parfemovaný.

    Překvapily mě ty práškové stíny, jedny mám snad 10 let, mamka mi koupila paletku, protože jsem po nějaké strašně toužila, bylo mi asi 13 a jsou pořád naprosto funkční a nijak závadné.

    www.slecna-k.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. ja som akurát niekdy čítala taký článok a povyhadzovala som trištvrte kozmetiky, teda väčšinou iba lesky na pery. Už ani nevoňali tým čim mali. niektoré som ani nepoužívala a zbytočne na ne sadal prach, iné už mali čo to za sebou. Povedala som si, že už si kúpim iba niekoľko výrobkov, ktoré naozaj používam a to čo si kupujem pretože to má pekný obal ani radšej už nekúpim. Potom mi ej toho ľúto, že sa to všade túla a nepoužíva. štetce sa snažím čo najviac umývať, tiež všetky možné aplikátory aby zbytočne neboli špinavé, kedže mám citlivú pleť by mi ani nepomôhlo sa takým prepúdrovať.

    OdpovědětVymazat
  3. O některých výrobcích vím jak dlouho se můžou používat, takže se to snažím co nejdřív spotřebovat.. ale tužka na oči, no ta mě udivuje.. :D tak to mám prošlý skoro všechny.. :D

    OdpovědětVymazat
  4. o trvanlivost kosmetiky se taky zajímám :)
    Tento článek je tak krásně napsaný a našla jsem v něm super rady,jsi skvělá blogerka :)

    OdpovědětVymazat
  5. Další zajímavý článek, který mě naučil něco víc ;)) Věděla jsem o trvanlivosti kosmetiky ale jak dlouho to je jsem tedy nevěděla. Zítra bych měla asi protřídit lesky a řasenky ;D

    OdpovědětVymazat
  6. Kristina: Bohužel už mám taky jednu podobnou a nemilou zkušenost s leskem na rty. Jinak je to jen doporučená trvanlivost. Určitě jsou stále funkční, ale třeba se více práší nebo méně na očích vydrží.
    Skodulka: Jde o hrot tužky. Je obecně známo, že když se tužka ořezává, tak samozřejmě vydrží déle jak 3 měsíce. :)
    XoXo Veronika: No téda, děkuji! Jsem ráda, že jsem pomohla.

    OdpovědětVymazat
  7. dneska jsem o tom clanek psala v elle, ale maji tam nekdy jinaci dobu treba u rasenky 6 mesicu

    OdpovědětVymazat
  8. Většinu kosmetiky vypotřebuji do data spotřeby. A když nějaký výrobek odložím na delší dobu, tak už i špatně vypadá a putuje rovnou do koše. Jinak skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
  9. Podobné téma je v ELLE :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ja trosku nesouhlasim s tim, ze pujcovani rasenky nevadi tolik jako korektor. Myslim ze ocni infekce, jescne zrno atd. je mnohem vetsi prusvih nez pupinek na brade z pujceneho korektoru.

    Jinak tohle je jedna z veci ktery vim, ale vubec se tim neridim :D Snazim se u rasenek, ale napriklad u ocnich stinu vubec. Pravidelne cistim stetce a dezinfikuju, takze si rikam, ze to zas takove tragedie snad nebude....

    OdpovědětVymazat
  11. No téda, vážně byl článek v ELLE? :DD Tak alespoň, že mají jiné údaje a nevypadá to jako kopírování. Elle zatím nemám, tak nemohu porovnat, ale tu řasenku (troufám si říct) mají špatně. Řasenka splňuje 100% práci pod dobu 3 měsíců (při denním používání), po tom už není tak dobrá a je třeba ji vyměnit.

    OdpovědětVymazat
  12. PlumFoolery: Máš pravdu, tak tuto přebytečnou informaci smažu. Děkuji za korekturu. :) A ano, hrozně důležitý je čistit hlavně štětce.

    OdpovědětVymazat
  13. aj mna udivila ta tuzka na oci, aj keby sa malujem kazdy den stale tou istou nie je sanca ju po troch mesiacoh spotrebovat! nevadi, tak si to proste trosku pretiahnem a pokial nebadam zmeny budem sa tuzkovat kolko chcem :)
    http://kateonskate.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  14. Já expirační dobu vůbec řešit nemusím a to proto, že si vždy kupuji jen to, co momentálně využiji a vzhledem k dennímu líčení to určitě vždy zdělám dřív, než se to začne kazit :D Až na ty pudrové oční stíny mi přijde, že se nic z produktů ani déle šetřit nedá.

    OdpovědětVymazat
  15. No moc nějaká doporučení nedodržuji, prostě používám dokud nespotřebuju. Pokud změní barvu nebo divně smrdí, tak samozřejmě vyhodím, ale stalo se mi to zatím minimálně, asi jen ty lesky na rty,ale ty stejně nenosím, takže je ani nevyhazuju, je to taková moje malá (velká:D) barevná sbírka "odpadu", ale velice krásného:D

    OdpovědětVymazat
  16. Tak tenhle článek se mi hodí, protože i já jsem sysel a skladuji,ale vzhledem k tomu,že nelíčím jen sebe,tak si tyhle věci opravdu kontroluji a čas od času prohlídnu a protřídím, takže momentálně nic prošlého nesyslím :D, nicméně mám taky nějaký stíny od S-he, které už tak dva roky mít budu,ale nejsem schopná je vyhodit a přitom je nepoužívám. Jinak jsem netušila, že by rtěnka vydržela tak dlouho, já se jich většinou zbavím dřív, bud je dopotřebuji nebo mi nevyhovuje a tak ji podaruji nebo nedejbože vyhodím,ale to mi rve žíly, nerada plýtvám :)...Jinak co se týče pomůcek,tak štětce peru a desinfikuji a dělám i to, že když třeba déle nepoužiju rtěnku,tak ji maličko seříznu vršek, prostě mi vadí,že bych si měla dát na rty tu starou vrstvu a také hodně často třídím lesky na rty, ty mi přijdou z hlediska použití nejmín hygienické,takže ty u mne vydrží nejkratší dobu, i když vidím, že doporučení je až dva roky,ale já je mám tak na rok :).....

    OdpovědětVymazat
  17. Lesk na rty se mi už zkazil mnohem dřív teda. A naopak dražší řasenky vydrží mnohem déle, nedokážu si představit, že bych za 3 měsíce měla nějakou vypotřebovat :D Ale jinak jsem se poučila:))

    OdpovědětVymazat
  18. no ja vyhadzujem ked je niečo vyschlé (napr. linky alebo riasenka) alebo má čudnú konzistenciu alebo pach:-D ale to už je asi dlho po záruke

    Umývate štetce každý den?

    OdpovědětVymazat
  19. páni, já ne že bych používala staré věci, to já jsem spíš taková, že si koupím něco nového, jenom tak "na zkoušku" to zkusím, že budu používat ještě ty staré, ale vždycky už používám jen ty nové, mám doma hodně staré kosmetiky, ale nepoužívám ji, ale zase nemám to srdce je vyhodit :DDDD ale zase souhlasím s těmi lesky, ty poslední dobou ani tak nepoužívám, ale jsem na ně hodně přísná, hned když se mi nelíbí konzistence - raději vyhazuju!(není to ani na rtech příjemné) ;)

    OdpovědětVymazat
  20. zajímavý článek, aspoň mám představu co a jak dlouho můžu mít :)
    já například taky nejsem schopná nic vyhodit.. snad jen řasenky :D ta mi teda žádná nevydrží 3 měsíce, ale snad jen měsíc :D
    a tužku mám tak rok.. :D a pořád je super, tak nevím :D

    hned jdu prozkoumat krémy! :D

    OdpovědětVymazat
  21. já mam doma strašně málo kosmetiky. vždycky jen jednu tvářenku, jeden otevřenej make-up, jednu řasenku atd. takže to stíham spotřebovat do toho data maximální trvanlivosti :)

    OdpovědětVymazat
  22. Jednou za rok vše projdu a protřídím,povyhazuju a co nepoužívám dám sestře na hraní:)

    OdpovědětVymazat
  23. Já se o trvanlivost mé kosmetiky zajímám, asi bych si ani nic, co by bylo prošlé nenechala. Mám citlivou pleť a nikdy nevím, co by mi to udělalo. Dá se ale říct, že to dodržuju..třeba u té řasenky, ta mi nevydrží dýl jak 2 měsíce, někdy ani to ne.. :D Ale je pravda, že kdybych měla něco vzácného (třeba po babičce) nebo něco, co bylo hodně drahé, tak bych to nevyhodila jen kvůli tomu, že už je to moc staré.. Takže díky za zajímavé info :)

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělý článek, to jsem potřebovala vědět. :) Přesně jak říká Pavlína, takhle je to nejlepší a až dojde tak koupit nové. Ale řasenek mám hodně, protože mi všechny nevyhovují. :)

    OdpovědětVymazat
  25. U make-upu a riasenky sa nemusím báť, tie vždy spotrebujem najviac do 2 mesiacov :D Horčie je to s ceruzkami na oči.. jednu mám už 2 a pol roka..stále je taká dobrá a neviem neplánujem ju vyhodiť. A pudrové očné mám asi 5 rokov a stále majú rovnakú kvalitu :D :D Ale zvyknem vyhadzovať lesky po 2 rokoch.. :D A akú majú trvanlivosť laky?

    OdpovědětVymazat
  26. Zajímavé, že jsem taky tenhle článek četla a je to skoro doslova opsané i s tou samolepkou s datem nákupu, tak teda nevim nevim...

    OdpovědětVymazat
  27. ja mam spatnou zkusenost nejvic asi s ruznymi lesky a rtenkami... jinak toho mam tak malo, ze to stiham uplne v pohode... a jeste laky, na ty jsem taky sysel ale ty se stejne nedaj moc pouivat pokud je jich tam min nez pulka, takze taky nic.. ale hodne dobry clanek! :)

    http://ivetsperspective.blogspot.com/ (finisuje GIVEAWAY!)

    OdpovědětVymazat
  28. JO tak tvářenky, pudry, rtěnky, stíny, tužky na oči vůbec neřeším. Používám je dokud to je a stejně je nespotřebuji :/.

    OdpovědětVymazat
  29. No, to mě teda dost mrzí, že si někdo myslí, že bych kopírovala české Elle. To, že jsem si ho nekoupila, mi asi nemusíte věřit, ale to, že jsem vše sepsala sama (s pomocí http://www.michellephan.com, kde se neustále inspiruji), to už mi věřit můžete. Je to na Vás. Každopádně já opravdu nemám zapotřebí kopírovat. Byla to jen nešťastná shoda. :(

    Jinak děkuji za všechny komentáře. Odpoledne se budu snažit odepsat. :)

    OdpovědětVymazat
  30. Hele ja ceske elle vubec nectu. Ale mam doma anglicke elle zari 2011 a tam je na to taky clanek. Nevim jestli stejny jak v tom ceskym ale nejvic me prekvapilo ze kosmeticka tasticka kterou redaktorka poslala k rozboru do laborky obsahovala 8 545 bakterii, jeden druh kvasinek a 180 kolonii plisni....pekne ne?
    Jo a ty Hello kitty veci maji v drogerii Jasmin ale nejak nevim jestli to neni vyhradne brnensky retezec...

    OdpovědětVymazat
  31. uuf.. tazko sa to cita.. vzdy :-D
    Ja sa snazim si to zapisovat..aby bol ten prehlad apson priblizny.. hlavne makeupy..ale na tych je to aj vidiet, po roku aj nieco z nich ako keby vystupne olej a su prilis riedke alebo hrudkovite.. vtedy idu kosa :(
    Ked nieco vyhadzujem musi to byt so zatvorenymi ocami lebo ma to tak boli, neuveritelne :D nie nedokazem vyhodit tienik alebo ruz aj ked maju 3 roky..najma tie drahsie so skvostnymi obalmi..neda sa to ;)

    OdpovědětVymazat
  32. páni,řasenka jen 3 měsíce? Alespoň ty rťěnky a lesky vydrží docela dlouho :)

    OdpovědětVymazat
  33. Týjo, hodně zajímavý a poučný článek, děkuji ti za něj! Ted už vím, že u řasenek a tužek na oči tu dobu hoodně překračuju.. Ale u té tužky to zas tak nevadí si myslím. A řasenku.. No dobře vyhodím ty svoje 2 staré :D

    OdpovědětVymazat
  34. velmi dobry clanok:)
    ja som celkom besna na tieto veci hlavne kremy a masky a make-upy....neviem sice co sa stane potom ale nechcem to riskovat cize to riesim tak ako ty:)

    OdpovědětVymazat
  35. ispirovala si ma a odteraz si zacnem lepit na nove veci malicku nalepku s mesiacom kupy, ako to mas ty na jednej fotke ;-)
    a chvalim clanok ;-)

    OdpovědětVymazat
  36. Super clanok, konecne viem co znamena ten otvoreny kelimok:D ani som to predtym nevnimala jak otvoreny kelimok :D


    www.iamcookietrain.blogspot.com (nove fotky z maroka)

    OdpovědětVymazat
  37. přesně! snažím se to dodržovat, i když je semtam dost těžké nějaký přípravek vyhodit :))

    tvůj blog je čím dál tím víc profi, to se mi moc líbí

    OdpovědětVymazat
  38. Ten článek - přesněji řečeno ty data jsou absolutní nesmysl. Řasenky mají maximální spotřebu 6 měsíců, ovšem ze zdravotního hlediska se doporučuje používat ty 3 měsíce. Tužka na oči - to je totální nesmysl, nebo jsi tam zapomněla napsat jen nulu. Tužky na oči vydrží až 30 měsíců, nikoliv jen 3... Další nesmysl: odličovací pleťová voda. Odličovače vydrží max. 6 měsíců, pleťové vody max. rok... Stačí se podívat jen na etikety výrobků...
    Článek na toto téma najdete např. na: http://motokatty.blog.cz/1204/jarni-detox-podruhe

    OdpovědětVymazat

♡♡ Děkuji za Váš čas. ♡♡