Jak se správně starat o pleť? + Má denní péče

Protože dostávám často otázky typu, jak se starám o pleť, jak se odličuji a jak to má být správně, co používám, jaké jsou aktuálně mé oblíbené pleťové výrobky, apod., rozhodla jsem se tedy pro článek, kde Vám o všem povím a ukážu výrobky, které zrovna teď používám já (pleť smíšená, 20 let) a v příštím díle i sestra (pleť mastná a mladistvá, 16 let).

Nejdůležitější je opravdu znát svůj typ pleti (smíšená/mastná/suchá/citlivá/akné,..) a podle toho i nakupovat výrobky, které jsou pro Vaši pleť přímo určené. Já mám pleť, která je v mém věku asi nejčastější, a to smíšenou. 

Základem je správné večerní ČIŠTĚNÍ. Večer by mělo být čištění dvoufázové. Jako první, použijte odličovací mléko, nebo dvoufázový odličovač. Poté je třeba dočistit pleť tonikem nebo pleťovou vodou. 
Pozn. Pleťová voda čistí a nechává pleť dýchat a tonikum stahuje vyčištěné póry, proto je ideální použít večer vodu, aby se pleť mohla v noci sama vyčistit a zbavit mazu a ráno tonikum, aby se uzavřely póry a nic Vaší pleti přes den neuškodilo. Tedy alespoň tak to dělám já. :)
SENSIBIO ČISTÍCÍ MLÉKO (BIODERMA)
Jde o pleťové mléko na citlivou pleť, které pokožku dokonale vyčistí a zbaví ji i nadbytečného mazu. Navíc zklidňuje, je neparfemované, hypoalergenní a nekomedogenní (neucpává póry). Protože miluji pleťovou vodu z této řady, musela jsem si pořídit i toto mléko a jsem naprosto spokojená. Vyplatí se do něj investovat.
RYOHERBA DVOUFÁZOVÁ ODLIČOVACÍ EMULZE (RYOR)
Stačí protřepat a můžete čistit. Obsahuje extrakt ze světýlku lékařského a hydratuje jak má. Používá se i na oči, na voděodolný make-up. Je neparfémovaná, zklidňuje a je vhodná pro všechny typy pleti. Navíc dostala ocenění od Asociace vizážistů a stylistů ČR! 
SENSIBIO MICELÁRNÍ VODA (BIODERMA)
Nejlepší voda na světě. Psala jsem o ní už mnohokrát i na starém blogu. Určitě ji už všichni znáte.
BYLINNÉ TONIKUM PRO NORMÁLNÍ A SMÍŠENOU PLEŤ (RYOR)
Odstraňuje pot a zbylé nečistoty. Je výborné!
NEPARFÉMOVANÝ ODLIČOVAČ OČÍ (DERMACOL)
Psala jsem o něm tady. Je opravdu dobrý. 

Večer než jdu spát má pleť potřebuje trochu HYDRATACE a někdy i nějaký speciální KRÉM, určený na vyskytující se problém. Pleť se v noci regeneruje a vyživuje v daleko větším měřítku. 
KAVIDERM KRÉM S KAVIÁREM NA REDUKCI KRUHŮ A VÁČKŮ POD OČIMA
REGENERAČNÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY
VÝŽIVNÍ KRÉM S CERAMIDY
(vše RYOR) Později o nic napíšu. Stále je testuji, ale už teď je mám všechny tři velmi ráda.

Ranní ČIŠTĚNÍ: Ráno pleť znovu čistím, tentokrát už mi postačí jen pleťová voda. Po tomto vyčištění nanáším krém, než se začnu líčit. A jaký krém? Střídám dva. Jeden je matující a druhý s UV filtry. Přes den je nejdůležitější OCHRANA pleti, proto ráno používejtě krémy s uv filtry, které nás chrání před zrádnými slunečními paprsky. (Pozor, jako noční krém nikdy nepoužívejte krém s ochranným faktorem! Zatímco nám přes den pomáhá, v noci nám může naopak uškodit.)
MATUJÍCÍ KRÉM (RYOR)
Můj nejoblíbenější krém. Více jsem o něm napsala tady.
HYDRATAČNÍ S 24 HODINOVÝM ÚČINKEM A UVA+UVB FILTRY (RYOR)
Je pro normální a smíšenou pleť. Chrání pokožku před slunečními paprsky a hydratuje lehce tak, jak by dobrý denní krém měl. Je velice lehký. Obsahuje extrakt z grepových jader a vitamin E. Zvyšuje pevnost a pružnost.
..........................................................................................................................................................................
Další péče: Důležitá je EXFOLIACE (obroušení pleti), tedy peeling. Určitě si vzpomínáte na tento článek, proto se moc nebudu opakovat. Dvakrát až třikrát týdně používám tento jemný scrub, kterým odstraňuji šupinky z obličeje. Často po něm použiji samoopalovací krém, protože pleť je hladká, a tak se dobře a rovnoměrně ,,nabarví". 
DENNÍ SCRUB S GRAPEM (NEUTROGENA)
Více o něm tady. Je to jednička! Klasický peeling stačí používat jednou až dvakrát měsíčně, ale tento můžete klidně i denně, pokud chcete. :)
SAMOOPALOVACÍ MLÉKO (RYOR)
Psala jsem o něm na starším blogu. Je to můj neoblíbenější samoopalovák z těch cenově dostupných. Neflekatí, nezapáchá, je přirozený a navíc i rychlý.

Speciální péče: Řešíme jí podle typu problému. Já mám samozřejmě i svůj oblíbený krém na akné (pokud se mi někdy nějaký pupínek objeví), bambucký bio balzám (používám ho na drobné ranky, někdy dokonce i na rty) a nejoblíbenější bahenní masku, kterou si dělám zhruba jednou za 2 týdny. Oční gely a krémy na vrásky, přímo určené zatím nepoužívám, ale časem se po nějakém podívám. Důležitá je sice hydratace, ale i prevence (nejlépe už po dvacítce).
SÉBIUM AKTIVNÍ FLUID (BIODERMA)
Účinně působí proti všem příčinám vzniku akné, čistí póry a vyhlazuje pokožku. Je vhodný i pro extrémně citlivou pokožku. Pokud máte problematickou pleť, aplikujte ho 1-2x denně a při pravidelném používání, budete mít pleť čistou a bez komedonů. Nanáší se na vyčištěnou pokožku. Je vhodný i jako podklad pod make-up. 
BAMBUCKÝ BALZÁM (BIO RYOR CARE)
Obsahuje navíc avokádový a jojobový olej, včelí vosk a přírodní vitamin E. Dobře se vstřebává a zklidňuje podrážděnou a popraskanou pokožku. Zahojil mi i puchýř. Je vhodný pro celou rodinu (i pro citlivou pokožku miminek). Neobsahuje konzervační látky, syntetickou parfemaci ani ropné produkty.
BAHENNÍ PLEŤOVÁ MASKA S VÝTAŽKY Z MRTVÉHO MOŘE (AVON)
Krásně mi leť vyhladí, zmenší póry, vyčistí, zbaví mazu a rozjasní. Mám jí ráda už hodně dlouho a stále jí jsem věrná a kupuji si další balení, hned jak mi staré dochází. Navíc vypadá po aplikaci hrozně legračně. Zkrátka jak kdybyste strčili hlavu do bláta. (:DD)


PS: Hlavně nezapomínejte na pitný režim a zdravý spánek!

Máte s nějakým  z uvedených produktů zkušenost?
Dozvěděli jste se něco nového? 
Vaše otázky zodpovím v komentářích. :)

33 komentářů:

  1. Miuš, skvělý článek, zajímá mě, čím škodí krém s UV filtrem v noci? díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný post, na ten samoopalovák se chystám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda bych zkusila nějaký výrobek od Biodermy. Můžu se zeptat, kde jinde dá sehnat než na internetu? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  4. Veľmi si mi pomohla dakujem, pred polrokom sa mi zmenila pleť o 100% a do teraz som nenašla produkty na ňu vhodné, tipy a rady sa minuli takže ma tvoj článok velmi potešil a dúfam že ryor môj problém konečne vyrieši.

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní29.09.11 7:37

    S RYOREM souhlasím,je úžasný,používám už déle než rok a maximální spokojenost.Hlavně tonikum (lepší jsem nikdy nevyzkoušela a je opravdu jemné i pro citlivky) a Kaviderm.Dříve jsem používala i slupovací masku od Ryoru,teď už není tak třeba.Jinak doporučuju čistící gel LA ROCHE-POSAY Effaclar - je vhodný na citlivou pleť a po jeho použití mám pocit trochu jako po peelingu,tvář je jemňoučká jak dětská pleť. Dermacol odličovač očí se teď chystám testovat jako alternativu k dosavadnímu Garnieru,třeba po tom "citlivém" od Nivei mě hrozně štípaly oči.Biodermu možná někdy vyzkouším,zatím nemám žádné zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  6. ja pouzivam dermacol sensitive mlieko a vodu. spokojnost :) akurat som o tom prispevok robila :))) ale mozno vyskusam biodermu na citlivu, ked tieto miniem. a tie kremy ryor tiez nevyzeraju zle :) si inspiraciou mia ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za super článek, dozvěděla jsem se spoustu nových informací :) Tu masku od Avonu jsem taky měla, je vážně skvělá. A ten scrub od Neutrogeny, po tom toužím už od té doby, co se v obchodech objevil a zatím jsem na něj všude četla jen samou chválu. Asi si s ním fakt budu muset udělat radost :)

    OdpovědětVymazat
  8. Super clanek. Jen si dovolim nesouhlasit s tim prvnim odstavcem neotocila s tam tonikum a pletovou vodu? Tonikum casto obsahuje alkohol atd. takze spis na mastnou plet. A naopak pletove vody v sobe alkohol neobsahuji, takze na citlivou a suchou plet idealni.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím, zkoušela jsi to Bioderma mléko i na odlíčení očí? Zaujal mě ten krém na rozšířené žilky- máš pocit, že tím trpíš?
    P.S. Doplň si "i" do slova exfoliace;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní: Jsou přebytečné. V noci by měla pokožka dýchat a regenerovat se, zatímco s uv filtry se ucpává. Jsou to hutné krémy nehodící se na noc. A děkuji:)
    Petra: Biodermu seženeš v každé větší lékárně. :)
    stylish fox: Mám s Ryorem opravdu viditelné výsledky a dobré zkušenosti, takže určitě jsem poradila správně. :)
    Anonymní: Děkuji moc za tip. Vyzkouším ho. A Ty dej určitě vědět, jak Ti Dermacol odličovač vyhovoval. :)
    Z.: Děkuji mnohokrát!
    Terry: jsem moc ráda, že jsem pomohla. :)
    PlumFoolery: Ano, přesně jsem to otočila, jak jsem nepozorná. Už opraveno :DD Pleťové tonikum obsahuje více alkoholu než pleťová voda. Voda může obsahovat nějaký ten alkohol, ale rozhodně o dost míň. :) Děkuji za opravu!

    OdpovědětVymazat
  11. Dejnicka: Děkuji za opravu! :) Jinak Bioderma mléko používám na odlíčení očí. Vůbec mě nepálí a je mi příjemné a je rychlé, opravdu. :) A ten krém. Bohužel trochu trpím. Když zavřu víčka, mám na nich vidět dost žilek, pokud si je nepřekryju korektorem, bází nebo stíny. Sice to není tak hrozná vada na kráse, ale pokud i na to něco existuje, tak to alespoň zkouším. :))

    OdpovědětVymazat
  12. skoda ze si nedala k jednotlivym prodiktom aj ceny aby sa v tom lepsie orientovalo ;)

    http://kateonskate.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  13. Perfektní článek, musím se přiznat, že pro mě hodně přínosný, já jsem totiž v tomto směru trošku lajdák, odlíčím, umyju vodou a namažu, žádná tonika, vody ani peeling. Také se mě na to hodně lidí ptalo,abych udělala video o odličování a péči o plet,ale já skoro nic moc nemám :D a moc toho nepoužívám, takže v tomto směru si moc ráda nechám poradit od Tebe!Navíc jsem zjistila, že čím méně toho používám a čím jednodušší a obyčejnější krém,tím ta plet vypadá líp, mám suchou, mastnější vyjímečně čelo nebo nos.A zajímalo by mě, čím škodí v noci krém s UV faktorem? To čtu poprvé :)....díky za bezvadný článek!

    OdpovědětVymazat
  14. Perfektní článek, musím se přiznat, že pro mě hodně přínosný, já jsem totiž v tomto směru trošku lajdák, odlíčím, umyju vodou a namažu, žádná tonika, vody ani peeling. Také se mě na to hodně lidí ptalo,abych udělala video o odličování a péči o plet,ale já skoro nic moc nemám :D a moc toho nepoužívám, takže v tomto směru si moc ráda nechám poradit od Tebe!Navíc jsem zjistila, že čím méně toho používám a čím jednodušší a obyčejnější krém,tím ta plet vypadá líp, mám suchou, mastnější vyjímečně čelo nebo nos.A zajímalo by mě, čím škodí v noci krém s UV faktorem? To čtu poprvé :)....díky za bezvadný článek!

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní29.09.11 9:42

    Jak mě ten tvůj blog baví, paráda :-) Mám zkušenost s vodou od Biodermy, zrovna mi došla a nemám dostatek peněz na novou :( Kouknu se i po tom mléku. Díky za tipy, já používám jen tu mic.vodu a pak Excipial U Lipolotio, trošku to pozměním až budou penízky :) Iw

    OdpovědětVymazat
  16. Super článek, něco takového jsem potřebovala pro srovnání informací, moc Ti za něj děkuji!:-)
    Určitě si musím porídit od Biodermy Micerální vodu a od Ryoru matující krém a dvoufázový odličovač. Moc Ti děkuji za tipy!:-)
    Co se týče typu pleti, tak v tom jsem opravdu ztracená, neb jsem si vždycky myslela, že jí mám mastnou (logicky, když se na sebe podívám do zrcadla a vypadám, jakoby na mě někdo vylil tunu oleje), ale kosmetička mi tvrdí, že ji mastnou nemám, že je dehydrovaná. Dokonce jsem byla na jedné konzultaci, kde mi paní měřila obličej nějakým čidlem a tvrdila mi, že ji mastnou nemám, že jí mám suchou a dehydrovanou. Ale suchá opravdu být nemůže, stačí se jen podívat do zrcadla. Takže opravdu nevím:D:/

    OdpovědětVymazat
  17. kurna ty máš těch přípravků :)

    OdpovědětVymazat
  18. Skvelý článok naozaj! Ja by som sa rada opýtala na tú dvojfázovú odličovaciu emulziu Ryor, či je vhodná aj na zmiešanú až mastnú pleť, nepremasťovala by ju príliš? Vopred ďakujem :)

    OdpovědětVymazat
  19. Z žilkama na víčkách nic neuděláš aspoň z mojí zkušennosti s tím nic nehne. Navíc krémy na rozšířené žilky jsou určené spíše na žilky na tvářích a kolem nosu, kde pokud skutečně fungují, tak je tozdíl trochu patrný, ale rozhodně zázrak čekat nemůžeš, navíc když krém přestaneš používat všechno je zpět. Na žilky mi krém od Ryoru nepomohl, mám jiný a tam vidím trochu výsledky, ale já mám těch žilek tisíce po celém obličeji, takže to by v tom musel být čert, aby to nezabralo aspoň na jednu:D

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to je super článek :)) zase jsem o něco chtřejší :)) Já mám naštěstí pleť která není ani suchá ani mastná :D nedělaj se mi pupínky a prostě nic :)) takže jsem nejvíce spokojená :)) ale taky se musím o obličej hodně starat, a to se mi opravdu vyplácí ;))

    OdpovědětVymazat
  21. Přínosný článek... já stále v této oblasti tápu. Odličování už zvládám, ale moje všelijaká pleť asi nenávidí krémy... ráda bych zkusila Ryor na rozšířené žilky, ale ty mé nezachrání už asi žádný krém!

    OdpovědětVymazat
  22. ryor mám taky strašně ráda! mám dvoufázovou emulzi, tonikum i krém (z hroznů) a jsem naprosto spokojená :)

    bahenní masku jsem dřív měla doma taky a jak říkáš :D navíc celkem divně voněla (nebo spíš smrděla? :D) :D

    OdpovědětVymazat
  23. Já z těchto produktů nic nepoužívám (i když přemýšlím, že prubnu něco od Ryoru, když ho tu tak vychvaluješ :), ale teď jsem si oblíbila českou přírodní kosmetiku Saloos (http://lemondeaveclibby.blogspot.com/2011/09/klapka-saloos-podruhe.html)a jsem z ní naprosto nadšená....A ten samoopalovák od Ryoru mě taky hrozně láká :D

    OdpovědětVymazat
  24. Zaujala ma značka Ryor, len som ju nikde na Slovensku nevidela..Vedela by si mi ty alebo dievčatá zo SR poradiť kde ju kúpim? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  25. Pěkný článek, ale máš v něm jednu chybu. Exfoliace se má dělat jednou za měsíc! Bacha na tři kroky od clinique!!!! Moc si pleť rasíš a nestačí se obnovovat. Na výrobku sice píší, že se má používat jednou za týden, ale je to jen kvůli rychlému vypotřebování. Tohle není z mojí hlavy, ale vím to od profesionální vizážistky.

    OdpovědětVymazat
  26. značku Ryor mám taky moc ráda :) A krásný článek,
    super tipy,něco taky z toho vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  27. Ryor mám taky moc ráda :) Jinak super krásný článek! ♥

    OdpovědětVymazat
  28. Anonymka, ryor na slovensku je v bratislave na haydukovej 14 (pri obchodnej) a myslím že ešte niekde v banskej bystrici, neviem v akej oblasti bývaš, ale na internete určite nájdeš aj neznačkové predajne :)

    OdpovědětVymazat
  29. zbožňuju pleťové masky od planet spa !!

    http://myworldclothing.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  30. Ryor jsem dřívě používala a asi od něj zase něco pořídím. :) Skvělý článek!

    http://stylebyveronika.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, moc Ti fandím. Požívám některé z výrobků co doporučuješ a jsem vážně spokojená. Jenže pořád nevím jak je správně střídat. Máš nějaký postup? Kdy a co používáš? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  32. Biodermu mám ozkoušenou, je super. Dneska jsem si poprvé koupila výrobky od Ryoru..na tvé doporučení.:-) a musím říct, že jsou vážně skvělé..obzvlášť dvoufázový odličovač..tak jednoduché odlíčení..paráda.:-)

    OdpovědětVymazat
  33. doktorka (kožní) mi řekla, že na obličej nemám nic zbytečně patlat. stačí něčím vyčistit. pak už mám jenom krém a tot vše. a jsem spokojená, btw. zakázala mi peeling (max. 1x týdně) a úplně různé masky

    OdpovědětVymazat

♡♡ Děkuji za Váš čas. ♡♡