The turtle sisters

Nedávno jsem se Vás ptala na instagramu, zda by se Vám líbil oddechový článek o želvách a byly jste pro, takže jsme je s kamarádkou při nedávném koupání a krmení důkladně nafotily. 

Tyto dvě suchozemské želvy pardálí chová moje kamarádka doma. Jsou to sestry - Wiki a Rozárka. Když si je Kája před deseti lety koupila, bylo jim okolo 5 měsíců a byly velké asi jako pingpongový míček. Teď už jim je oběma 10 a půl roku, jsou velké cca 30 cm na délku a žijí v obrovském teráriu 2x2m, dokonale přizpůsobeném jejich nejideálnějším podmínkám (i teplotně + tam mají mírně vlhko). V teráriu je i světelný časovač. Mají 100% přírodní půdu (podestýlku) vytvořenou z písku, drceného kokosu a rašeliny. Pijí vodu a jedí zelný salát, listy pampelišek, doplňkové krmivo pro plazy (vápník, kyselina listová, atd.) ale občas i slámu, jahody nebo mrkve. Koupají se jednou za čas, když už jsou hodně špinavé. Vykartáčují se a užijí si koupel. Opravdu se jim to líbí a ve vodě se s nadšením rochní. Po koupeli se pořádně usuší a namaže se jim krunýř speciálním olejíčkem na jeho posílení. Poté ještě dostanou za odměnu nějaké dobrůtky. 

čistá VS. špinavá želva
"Už jsi slyšela ten drb?" no joo, jsou to holky. :-)
Už jsem se je od sebe naučila rozeznat dokonce i já - dle kresby na krunýři. Rozárka má nad hlavou skvrnu připomínající motýlka. Wiki tam má jen nepatrný flíček. A ono to i dokonce sedí. Rozárka je taková hodná holka. Oproti ní je Wiki totální bláznivka (s ohledem na to, jak jsou želvy normálně klidné). :-D Ve vaně se snaží dostat se ven nebo vylézt nahoru. Při čištění kope, ALE nekouše (želvy jsou býložravé a úmyslně nikdy nikoho nekousnou). Myslím si, že Wiki poznáte i na následující fotce. Rozárka poslušně žere jako dáma (teda ne, že by dámy žraly, ale tady jde o želvu, haha) a Wiki si při stravování udělá patřičné pohodlí. 
Wiki
Rozárka si mrkev ukousne...
...kdežto Wiki si jí "schová" a nechce se dělit.
...Ale Rozárie se nedá. :-)

Máte někdo z Vás také želvu?
Já měla, když jsem byla malá. Malou vodní. 
Jmenovala se Julina, ale štvala mě.
Přes den spala a v noci dělala co největší binec.

37 komentářů:

  1. My chováme psíka a jedno nezvyčajné zvieratko - chipmunka :) Tiež ma štve, ako tvoja korytnačka - v noci robí binec a hluk :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ty jsou naprosto boží :) Jeden známý měl vodní želvu. Já si to moc nepamatuji, ale prý jsem pak chtěla želvu taky, když jsme u nich byli občas na návštěvě :D Pak když vyrostla, začala být agresivní, tak jí dali pryč. Wiki mi připomíná mého křečka, ten je taky lakomec a žere rozpláclý v leže :D

    OdpovědětVymazat
  3. megavtipný článek! povedlo se :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Panebože, ta poslední fotka :DD nejlepší! Doufám, že z ní teď nebudu mít noční můru!

    OdpovědětVymazat
  5. Tiež sme dlhé roky chovali suchozemské korytnačky :) Sú to krásne zvieratá :) A kŕmenie bolo vždy veľká sranda, naše si bežne dávali v záhrade napríklad maliny, alebo spadnuté marhule.. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ja keď som bola malá, asi 6 rokov,tak sme mali doma asi 7 škrečkov, bohužiaľ všetky sa nejako, priebehom času, požrali :D potom sme mali tiež 2 korytnačky, ale neviem čo sa im stalo, ale tiež nejako bohužiaľ, zomreli ale teraz máme psa a ten stále žije a už ju máme dosť dlho 7 rokov :)
    http://fashionworldbyterez.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  7. Božínku, tak ty jsou naprosto nádherné! Já si celý život přeji suchozemskou želvu, ale jako malá jsem měla pouze 3 vodní, které jsem neměla ráda a bála jsem se jich. Želvičku si přeji pořád, ale už ne tak moc. :) Jako dítě jsem tím byla až posedlá a při každé návštěvě zverimexu jsem dělala scény. :D :)
    Článek se mi moc líbil a musím říct, že mi i zlepšil náladu! :) Takže za to děkuji. :)
    Janiecess

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní06.01.15 1:19

    Jsou nádherné! Jen škoda, že není zdokumentované terárko. I já jsem měla suchozemskou želvu. Propašovanou z Turecka:-D (nechápu, jak se nám to povedlo, asi v té době to ještě nebylo tak přísné). Jak roky plynuly, Žofie narostla do obřích rozměrů a v terárku nevydržela ani hodinu, takže měla svoje čestné místo po celém bytě. Nakonec jsme se rozhodli dát ji známým se zahradou, kde dodnes vládne se psem a králíkem:-)
    P.S. Už jí bude něco kolem 30 let.

    OdpovědětVymazat
  9. Sestřenka měla, ale nikdy nepřežily zazimování:( Tyhle jsou opravdu krásné a nikdy předtím jsem si neuvědomila, jak jsou želvy skvělý zvířata:)

    OdpovědětVymazat
  10. Jeee tak to je suprový článek, text i fotky pobavily. Krásné želvičky.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty jsou úžasné, jako malá jsem chtěla želvu, ale nakonec vyhrál papoušek, teď už mám jen potkánky :) článek je úžasnej, nezlobila bych se za další :)

    OdpovědětVymazat
  12. Bomba :) Želvy jsou super a tyto jsou nádherné! My jsme měli dvě suchozemské želvy u babičky :)

    OdpovědětVymazat
  13. To je roztomilý článek :) nikdy by mě nenapdalo,že i želvy se od sebe můžou povahově tak lišit :) Www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. :D Jooo tak to jsou pořádný želvy, ne jak to naše párátko :) Máme sladkovodní, malou a dělá přesně to, co píšeš na závěr :D přes den je v klidu a v noci v akvárku divočí.. ale je jí už krásných 18 let, takže je prostě naše :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ja síce nie som veľký fanúšik korytnačiek, ale musím uznať, že tieto sú veľmi pekné :D Najviac ma ale dostal posledný obrázok :D Skvelý :D

    OdpovědětVymazat
  16. Sama mám želvu a věř mi, pár jizev už od ní mám. Jedla by mě nejradši pořád :D

    OdpovědětVymazat
  17. Jééj tak toto je skvelé :D Trošku zmena od tvojich normálnych beauty príspevkov :) Super :) Lovely Beauty Book

    OdpovědětVymazat
  18. moc krásné želvy a užasnej článek

    OdpovědětVymazat
  19. Pěkný článek, taky mám doma desetiletou želvu pardálí, kluka. Kdyby tvoje kamarádka chtěla půjčit mýho Woodyho na výrobu malých želvátek, dej vědět :-).

    Petra
    petra.obdrzalkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  20. Odpovědi
    1. Jsou dvě. :-D ale toho sis asi nevsimla. No hlavne ze sis udelala reklamu...

      Vymazat
  21. Moc hezky članek :), ja mela malou zelvicku asi pred 3 lety. Bohuzel po asi mesici umrela na zapal plic :(...

    OdpovědětVymazat
  22. To je úžasnej článek, Mio :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Úžasný článek. :) Já mám suchozemskou želvu, je to želva stepní. Jmenuje se Žofík. Mám ji už 4 roky, je to zlatíčko. Když je léto, beru jí ven na zahradu, je tam klidne celé odpoledne a úžívá se to. Kdybych mohla, pořídím si ještě další, ale bohužel nemám nafukovací byt :D. Nikdy bych už želvu za nic nevyměnila. Přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
  24. My máme doma 2 korytnačky, a sú roztomilé :3 ale úplne maličké :D

    OdpovědětVymazat
  25. Supr článek! Želvu jsem nikdy neměla, chovala jsem 3x po sobě zlatého křečka. Teď už raději nechovám nic, protože když zvířátko, které bereme jako dalšího člena rodiny, odejde, jsme z toho pak celá rodina dlouho špatná.

    OdpovědětVymazat
  26. super článok, krásne korytnačky (vidieť, že je o ne dobre postarané) :). Ja som mala tiež 2 vodné, ale už boli veľmi veľké a tlačili sa nám v akváriu, tak sme ich dali známym, kde je o ne kráľovsky postarané :)

    OdpovědětVymazat
  27. Tak to je boziiii, jeee vypadaji skvele.
    Www.style-and-smile15.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Já jsem měla suchozemskou želvu jménem Robin, ale měla asi milion různých přezdívek :) .. byl to můj milovaný mazlíček a chováním a kousky, které uměla, spíše pes! :D byla naprosto boží! *-* takový rodinný miláček :) <3 .. bohužel, před několika měsíci ošklivou náhodou zemřela.. všem nám doteď moc chybí :(
    Želvuchy jsou pro mě top! :) <3
    Q.

    OdpovědětVymazat
  29. ty jsou naprosto užasný :) a jak jsi tu mrkev schovala :-D

    OdpovědětVymazat
  30. Ty jsou nádherný :) já jsem želvu nikdy neměla, ale pamatuju si, že jako malá jsem jí hrozně chtěla. Jenže jako malá jsem chtěla skoro každý zvíře :D Ale musím říct, že když ty dvě slečny vidím, hned bych si je vzala domů :) Jestli budeš mít ještě příležitost, určitě pořiď další fotky :)

    OdpovědětVymazat
  31. Tie sú chutné :) Mám rada korytnačky ♥

    OdpovědětVymazat
  32. No ty jsou parádní! želvu jsme taky měli, ale takovou tu klasickou zelenou:)

    OdpovědětVymazat
  33. Aaaaa to je krásné! :)

    anettelsworld.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  34. Ty jsou roztomilý :)))
    www.sarkazelena.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

♡♡ Děkuji za Váš čas. ♡♡