Přečteno (I.část, červen 2013)

Rozhodla jsem sepřidat na blog novou rubriku a napsat článek o knihách, které jsem, mimo jiné-povinné, přečetla ze tento semestr. Čtu moc ráda, ale mám na to méně času, než jsem měla například na střední škole. Nejvíce čtu ve vlaku, jelikož večer jsem už ospalá nebo bloguji, jako teď, a přes den mám povinnosti. Vybírám si knížky, co mě zaujmou na první pohled, nebo mi je doporučí kamarádky a nebo ty, které využiji ke zdokonalení se v oboru, kterým se chci v budoucnu ubírat.
DSC_0086 

Báječné mininakupování / Mini shopaholic - Sophie Kinsella
          Ve středu jsem udělala zkoušku z angličtiny (úroveň upper intermediate/B2). Dostala jsem dvojku a musím říct, že jsem z toho měla obrovskou radost. Snad ještě větší, než ze syntaxe, která je postrachem na mém oboru a já ji zvládla úspěšně napoprvé. Z angličtiny mě zkoušela opravdu úžasná profesorka, která mě během dvaceti minut tak namotivovala ke zlepšení se v komunikaci, že jsem si hned po zkoušce běžela koupit tuto knížku, abych měla co číst cestou ve vlaku domů. Upřímně, nemyslím si, že jsem v angličtině dobrá, mám se hodně, co učit, ale mám jí moc ráda a baví mě. Rozumím, dá se říct, velice dobře, ale mám problémy s komunikací. Zkoušející mě pochválila za přízvuk, který mám naposlouchaný z videí na youtube (díky Zoello!, Liso Edridge a pixiwoo), ale doporučila zlepšit gramatiku, neustále se učit slovíčka a hodně jazyk poslouchat. Doporučila mi koukat na filmy s anglickými titulkami nebo si číst v angličtině knihy, které jsem předtím přečetla v češtině. Udělat si z učení zábavu, nikoliv povinnost. A vzhledem k tomu, že chci být vizážistou, angličtině se nevyhnu a ani nechci. Motivaci mám velkou, po zkoušce ještě o 100% větší. 
          Knížky od Sophie Kinselly, konkrétně série Báječného nakupování, se Vám mohou zdát na první pohled, jako blbosti pro malé holky, ale není to pravda. Jasně, jsou pro ženy, ale nechybí jim napínavý děj a každodenní ženské starosti popsané velmi vtipnou formou. Všechny díly jsou o Becky, která má ráda hezké oblečení, svého manžela a hlavně, je maniak na nakupování. Knížky na sebe navazují, ale v každé jde o jiný příběh, takže je klidně můžete číst na přeskáčku. První díl také vyšel jako film. Líbilo se mi obsazení herečky (Isla Fisher), ale film podle mě mohl být lepší. To bude asi tím, že jsem četla dříve knihu a mé představy v mé fantazii byly trochu odlišné. Můj nejoblíbenější díl je Báječné nakupování se sestrou, kde Becky objeví svou nevlastní sestru a těší se, jak se spřátelí, ale ve výsledku zjistí, že si nejsou v ničem podobné. Samozřejmě si nakonec k sobě cestu najdou, ale nebude to úplně lehké, zvlášť pro Becky. 
          Báječné mininakupování je nejnovější díl. Becky porodila dceru Minnie, která je hlavní hrdinkou celého příběhu. Knížka je opět velmi vtipná, milá a čte se velmi snadno. Proto jsem si ji pořídila i v anglickém originálu.
DSC_0097 DSC_0099 DSC_0098 

Na Větrné hůrce - Emily Brontëová
Musím se přiznat, že ačkoliv jde o světový bestseller, (možná právě proto) mě zpočátku tato knížka vůbec nezaujala. Zdála se mi taková temná, nic moc se na začátku ani nedělo. Objevuje se zde několik linií, které se prolínají a člověk se pak nemusí vyznat ani v postavách. Kateřina, jedna z hlavních postav mi byla občas dost protivná (asi jako Bella v počátku Twillight ságy), což ale k romantismu patří. Jakmile jsem se však dostala do děje, knížka mě bavila a přečetla jsem si ji hned dvakrát a určitě se k ní zase někdy vrátím. Musím říct, že byla Emily, jako autorka, hodně odvážná. Nechci ji srovnávat s jejími sestrami, jen je vážně škoda, že jde o její jediný román. Líbí se mi, jak dokonale je v knížce zobrazeno, že láska má velmi blízko k nenávisti. Při čtení se nezasmějete, ale když vydržíte a přelouskáte poněkud utahaný začátek, určitě si hůrku oblíbíte.
DSC_0102 DSC_0105

Sofiin svět - Jostein Gaarder
Tato knížka je zajímavou pohádkou a přehlednou encyklopedií základů dějin filosofie. Je to taková filosofie pro laiky, řekla bych. Každý si v ní jistě najde něco do života. Knihu jsem četla už dávno, někdy v 15, a musím se přiznat, že mě moc nebavila, ani jsem ji nedočetla, pamatuji si, že mě z ní bolela i hlava. Obsah není úplně složitý, ale asi do něj člověk musí dozrát, aby dokázal vstřebat všechny informace. Je napsaná dost zvláštně. Obsahuje děj - příběh o malé Sofii a pak dopisy od filosofa, které Sofie dostává. Tyto dopisy jsou z poloviny pohádkovým příběhem a z druhé poloviny teorií filosofie, která ne každého může bavit. Ještě bych ráda dodala, že jak je výše uvedená Větrná hůrka zajímavější, čím se v ději dostáváte dál, tak Sofiin svět je na tom opačně - nejzajímavější a nejpoutavější část je zhruba první třetina knihy. Zbytek mi dal trochu zabrat udržet pozornost a o všech tématech doopravdy přemýšlet. Záleží hodně na tom, jak moc knížku vnímáte. Můžete jí číst jako zajímavý příběh a moc neřešit filosofické výklady, a pak vás její konec zklame, jelikož jej autor nechal dost zmatený a otevřený, nebo nad každým moudrem a přirovnáním budete hodně přemýšlet a pokoušet se danou problematiku aplikovat do svého života, a pak Vám knížka dá hodně a nebude Vám záležet na tom, jak to dopadne se Sofií, ale spíše na tom, jak nové poznatky obohatí vás. Určitě ji dejte šanci, pokud se vám někdy dostane pod ruku.
DSC_0111 DSC_0114 DSC_0116 

Pokračování příště.
Četli jste nějakou z uvedených knih? Jakou knížku čtete právě teď?

60 komentářů:

  1. Anonymní21.06.13 1:12

    Se Zoey naprosto souhlasím, na každém jejím videu obdivuji ten přízvuk a stěžuji si, že je to mnohem jednodušší už se s ním narodit. :)
    "Hůrku" jsem četla několikrát a pokaždé jsem si tam našla něco nového, ze začátku jsem Heathcliffa nesnášela, ale postupem času ho naprosto chápu :) Článek o knížkách moc chválím a těším se na další :) M.

    OdpovědětVymazat
  2. Super post :) ja mam podobný napísaný už niekoľko mesiacov len som ho ešte stále nezverejnila

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. taky mě učitelka chválila za přízvuk, který mám hlavně díky MTV, FTV a youtube tutorials :) a doporučuji určitě knížku Zlatokopky - je výborná a takové odlehčené čtení :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Sophie Kinsellu zboznuju,mam doma vsechny knihy. A Vetrna hurka byla nadherna.

    OdpovědětVymazat
  5. Momentálně mám rozečtenou trilogii od Lauren Conrad kolem L.A. Candy a před chvílí jsem dočetla Závěť od Villona. Hodně si mě nalákala na ten Sophiin svět, asi na něj někde kouknu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knižky od Sophie Kinsella mám veľmi rada, Becky ale až tak nie, ťažko sa mi do nej vciťuje, keď väčšinou robí úplne nepochopiteľné veci. Ale aj tak sa to číta super :)

    OdpovědětVymazat
  7. Hm, navnadila jsi mě na knihy o makeupu, musím si něco takového přečíst!

    OdpovědětVymazat
  8. díky za tip na Větrnou hůrku :) podle toho, co jsi napsala, vypadá zajímavě a ráda bych si jí přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  9. ja milujem kmihy!!! strašne veľa som ich prečítala v slovenčine, ale kedže je to už pomerne drahá položka a zaberajú aj veľa miesta tak si kupujem iba fakt také, bez ktorých neviem žiť:)

    odkedy som si kúpila čítačku kníh, tak knihy čítam len v angličtine.aspoň stále môžem udržovať ten jazyk aj keď ho na výške už nemám.tiež nie som dokonalá v AJ ale knihy v pohode zvládam.

    naposledy som čítala The perks of being a wallflower, ktoré ti môžem len odporúčať:) teraz dokončujem The fault in our stars, ktorá je tiež zaujímavá a nič podobné som doteraz nečítala.

    na internete existuje stránka goodreads.com, ja ju najčastejšie využívam k recommendations. z toho ako si jednotlivé knihy ohodnotila ti ponúknu niektoré v podobnom duchu a ja sa rada nechám inšpirovať k prečítaniu niektorej:)

    OdpovědětVymazat
  10. Z těchto knížek jsem nečetla ani jednu bohužel, znám např. Sofiin svět. Nejsem zrovna ten správný knihomol, ale taky mám na nočním stolku 3 knihy - 2 detektivky a 1 psychologikou, které čekají na prázdniny :).
    MaláMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. S Větrnou hůrkou jsem to měla úplně stejně :D Začátek mě nebavil, nemohla jsem se do toho prostě pořádně začíst. Ale jak jsem se dostala trochu dál, tak strašně jsem se do knížky zažrala:D bylo mi pak líto když byl konec...je to nádherný příběh a hlavně ty postavy jsou neskutečně skvěle popsaný.

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní21.06.13 8:56

    Na knihu "Na větrné hůrce" mám naprosto stejný názor. Zpočátku mě nechávala chladnou a pak si mě získala :)
    Jinak souhlasím, angličtina je velmi důležitá. Já běžně komunikuji s cizinci z nejrůznějších koutů světa, takže jsem před svými spolužáky o velký krok napřed. Domluvím se plynně a bez problému. Jestli chceš zlepšit svojí aj, tak si určitě najdi přátele v Americe či Británii jako já. Nejlépe přes nějakou Penpals stránku :) To samé s němčinou. Oba jazyky mám bezproblémové na úrovni C2, tak jsem se nyní vrhla na italštinu :) Nejvíce jazykových zkušeností mi daly celé dlouhé večery na Skype s cizinci :) určitě to zkus.

    OdpovědětVymazat
  13. Báječné nakupování jsem také četla, je to tak 3 roky minimálně zpátky, netušila jsem, že je i nový díl Mini nakupování, po tom se musím kouknout. Hrozně mě to bavilo, blbost to určitě není...
    S filmem jsem si to nespojila, brala jsem ho jako normální film, takže jsem ho zas tak kriticky nesrovnávala, ale teď když si to uvědomuju, tak doufám, že to tak nebudu brát :D
    Ostatní knížky vypadají zajímavě ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Anonymní21.06.13 9:11

    žádná kniha mě nezaujala, ale Větrnou hůrku bych si měla přečíst-když už studuji anglickou filologii :D

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní21.06.13 9:33

    Jakou má logiku tato věta? "A vzhledem k tomu, že chci být vizážistou, angličtině se nevyhnu a ani nechci. " Jestli budeš vizážistka v ČR tak AJ nepotřebuješ :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní22.06.13 0:41

      asi nemáš ani potuchy, co musí umět opravdový vizážista třeba v praze viď??? zajdi si do MAC, pravděpodobně z 90% budou hovořit jen anglicky .-)

      Vymazat
  16. Taky kvůli mému oboru musím číst především povinnou literaturu a ta kolikrát není moc záživná :( Větrnou hůrku jsem měla povinnou v zimním semestru a taky jsem ze začátku knížky celkem trpěla, ale potom se to hezky rozvinulo a modlila jsem se, abych si při zkoušce vytáhla tuhle knížku :)
    Jinak mě hodně zaujaly první dvě knížky, teď přes léto bude více času, takže ti moc děkuju za tipy :)

    Natálie z
    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  17. Mio, skvělý nápad na novou rubriku! Myslim, že nejsem jedina, kterou to moc potěšilo. :-) Sama moc ráda čtu, jen mě mrzí, že díky hodně náročné vysoké mě nezbývá čas na "oddychovou" četbu. Na Větrné Hůrce jsem četla a měla jsem nejdřív rozpoluplné pocity, ale nakonec se mi to moc libílo. Další dvě knížky mě zaujaly, o prázdninách jim dám šanci ;-) Zrovna se chystam na Prádné místo od J.K.Rowling :-) Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
  18. Na základce jsem četla Na větrné hůrce a dalo mi to hodně zabrat, možná bych se k ní po těch letech mohla vrátit a zkusit to znovu. Jinak kniho Dokonalý make-up jsem si tento měsíc pořídila také. Za tu cenu jsem ji tam nemohla nechat ležet :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Miluju Na Větrné hůrce, četla jsem jí už x-krát, taky podle toho vypadá - polorozpadlá :D

    OdpovědětVymazat
  20. Sofiin svět mě moc láká, ostatní není šálek mé kávy.. Momentálně čtu Kafku na pobřeží a první půlku jsem úplně hltala, přišlo mi to dokonalé a trochu mystické, ale od určitého okamžiku mě to přešlo a dost se nutím to dočíst (mám problém s tím, že děj knihy se ne vždy vyvíjí podle mých představ, a to mi vadí :-D )

    OdpovědětVymazat
  21. Četla jsem Na větrné hůrce a líbilo se mi to:) jinak teď čtu druhej díl Spratka, Tygřici. To si přečti, je to fakt drsný. Je to o malé holčičce, která byla týraná, ale jinak je hrzně inteligentní (ten Spratek)

    OdpovědětVymazat
  22. Na větrné hůrce je skvělá kniha. Mám vlastně ráda téměř všechny ty "nemoderní" knihy, které bývají často na seznamech maturitních četeb, mám ten dojem, že profesoři ví, co je dobrá kniha, a jsou to slavné knihy ne proto, že se o nich musíme (museli jsme) učit na středních školách, ale protože jsou fakt dobré, prověřeny mnoha generacemi. No, já mám sice už po maturitě, ale často se vracívámm do starých zápisků z češtiny a půjčuji si právě ty knihy, které jsme kdysi probírali.
    Ale na odlehčení je kniha o nákupech ideální, asi si nějakou knihu od Kinselly v knihovně brzy vypůjčím :) děkuji za tipy.

    OdpovědětVymazat
  23. Četla jsem na Větrné Hůrce. Takový děj jsem si vůbec nepředstavovala. Byl celkem děsivý.

    OdpovědětVymazat
  24. Jee :) úplně jsi mě nalákala na ty knížky :))) kde jsi koupila anglickou Mini shopaholic? :)) na internetu, nebo se dá sehnat i v obchodech? :))

    OdpovědětVymazat
  25. Zajímavé knížky :-) Obdivuji tě, že čteš v angličtině, já se k tomu zatím nemůžu dokopat... Na filmy a seriály se většinou také koukám v angličtině s titulky a docela rozumím. Jinak mám ráda detektivky a také nesnáším utahaný děj :-D Momentálně se snažím přelouskat právě jednu detektivku s zatím utahaným dějem a pořád čekám, až se to trochu rozjede...

    OdpovědětVymazat
  26. Stáhla jsem si do tabletu pár dílů toho nakupování, to vypadá, že by mě mohlo bavit:) díky za tip

    OdpovědětVymazat
  27. Na vetrne hurce zboznuju, stejne jako Janu Eyrovou od Charlotte Bronte. Diky za tip na knihu v AJ:))

    OdpovědětVymazat
  28. Ke knížkám Sophie Kinselly jsem se dostala úplně náhodou, když si má kamarádka přivezla na kolej knihu Vzpomínáš si? Tato knížka mě nadchla, tak jsme si hned v Levných knihách koupila Báječné nakupování před svatbou:) Hlavní postava Becky mě, ale strašně lezla na nervy. Svoje problémy není schopná řešit, ale pouze před nimi utíkat, což má za následek vznik dalších probémů:)

    OdpovědětVymazat
  29. Spíše jsem očekávala nějaký kosmetický článek nebo outfit, ale na druhou stranu jsem ráda, že píšeš o věcech, které tě těší. :) Já teď momentálně nic nečtu, tedy když nepočítám časopisy- ty čtu klidně i třikrát dokola! :)
    Tvá Lucy

    OdpovědětVymazat
  30. Tak tento článek se mi Mio opravdu moc líbil. Po dlouhé době (myslím v celé blogosféře) jsem se vážně do článku začetla a chtěla si přešíst všechno. A ten tip s knížkama co ti dala paní profesorka také vyzkouším. Opravdu mi tenhle článek dohně dal a moc za něj děkuju. :o)

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj Mii,
    musím říct, že tato rubrika se mi moc líbí, jelikož jsem také vášnivá čtenářka :). Bohužel žádnou z uvedených knih jsem dosud nečetla. Moc se těším na pokračování a na další tipy na knížky :).

    Hezký víkend !
    Tvoje Zuzka.

    OdpovědětVymazat
  32. Na Větrné hůrce bych si chtěla pořídit :) Já právě čtu Černobílý svět, což je super knížka, určitě doporučuji, film jsem ještě neviděla, radši první přečtu knihu a potom kouknu na film :) Jinak čtení miluji :)

    OdpovědětVymazat
  33. Hezký článek Mio! :) Četla jsem Sophiin svět a moc se mi líbil. Myslím, že je to ideální začátek pro seznámení se s filosofií, všechno je hezky a názorně vysvětleno zábavnou formou. :)
    Mám pomaturitní volno, takže se taky chystám hodně číst - momentálně se chystám na Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, je to prokládáno starými fotkami a zaujalo mě to v knihkupectví na první pohled, tak jsem zvědavá :) Taky se chystám na knihy Chucka Palahniuka, ale slyšela jsem, že jsou docela drsné...
    A poslední věc - doporučila bych knihu Zlodějka knih od mladého australského autora Markuse Zusaka, je nádherná!
    Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
  34. Na větrné hůrce chci už dlouho přečíst :) Zrovna čtu Pražské jaro od Albrightové :)

    OdpovědětVymazat
  35. shopaholiky mám moc ráda! zatím mám doma tedy jen dvě, ale hodlám to napravit :) a Sophiin svět jsem taky četla, nebo spíše jsem se pokoušela, ale nějak mě to nezaujalo :)

    OdpovědětVymazat
  36. Od Kinselly mám přečteny všechny knihy, miluju ji, je to skvělá oddechovka, když člověk potřebuje vypnout :)

    OdpovědětVymazat
  37. Miuš, prosím, kde jsi sehnala Mini Shopaholic? Děkuji a zdravím :)

    OdpovědětVymazat
  38. Co se týká mě, jsem velký čtenář. Miluju klasiku a knihy z povinné četby i nové.
    Musím s tebou souhlasit s knihou na Větrné hůrce. celý děj byl na můj vkus depresivní a postavy protivné. Přikláním se spíš k Janě Eyrové od Charlotte. Každopádně je to klasika a podle mě by si ji měl přečíst alespoň jednou každý :-)
    Pokud bych ti mohla doporučit neco tak Svět podle Garpa od Irvinga, teda pokud si to ještě nečetla :-)
    Jinak mě zaujala kniha Báječné mininakupování :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Teď zrovna Fifty shades of Grey :D

    OdpovědětVymazat
  40. To je super nápad na rubriku! Určitě si najde své oblíbence :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Sophii mám ráda, od ségry jsem dostala Vzpomínáš si na mě :)
    Jinak také čtu knížky v angličtině, které jsem předtím četla česky. A vážně je to dobrý způsob zlepšení :) A v létě si snad angličtinu vypiluji na jazykovce...

    OdpovědětVymazat
  42. Ahoj, momentálně čtu druhý díl Hunger Games, protože jde v listopadu do kin a já se nemůžu dočkat :). Děkuji za tipy, o první knize určitě popřemýšlím a napíšu na seznam, který je hodně, hodně dlouhý :)Měj se pěkně, Dina :)

    OdpovědětVymazat
  43. Ahoj,já tedy četla Sofiin svět, i Hůrku, a můžu říct, že obsah jsi vystihla naprosto přesně. Sofie je nejzáživnější první třetina knihy, pak už je to hlavně filosofie a dlouhé dopisy, navíc otevřené konce nemám moc ráda. Co se týká Hůrky, občas je příběh až hororově děsivý, ale kdo překoná začátek, nebude litovat. :) Ostatní jsem nečetla, ale mám toho teď rozečteno tolik, že se k tomu dostanu tak za 5 let :D

    OdpovědětVymazat
  44. Tvůj článek se mi moc líbil. Tím, s jakou vervou, ale zároveň i pokorou se vrháš do studia je obdivuhodné. A vkus na knihy - odlehčená četba na odreagování, kniha v originále, kvalitní klasika? Chválím. Jen tím potvrzuješ, že nepíšeš blog jenom kvůli kosmetice zadarmo nebo z povrchních rozmarů, ale skutečně vytváříš místo, kde s ostatními sdílíš své zážitky a zájmy, což není jen kosmetika. A takových blogerek je, zdá se mi, stále méně. Přeji Ti do budoucna hodně úspěchů a hlavně čtenářky, které Tě nebudou číst a psát komentáře jen pod články s giveaway. Zasloužíš si víc. :)

    OdpovědětVymazat
  45. Vyborny napad, taky jsem kdysi sahla po knizce v originale Winnie Pooh a moc mi to v angl pomohlo. Drzim palce, at ti to nadseni vydrzi. Amer angl je super, taky mluvim timto prizvukem, ale mne pomohlo, ze jsme 2 roky zili na Floride. Sledovani blogu a filmu je samozrejme pro ucho taky fajn. Treba diky blogerkam jsem se dozvedela, ze americanky obchodu IKEA rikaji ajkiiiia! Mimochodem ty bile suplicky - uzka komoda, co kazda amer blogerka ukazuje jako make up storage maji v IKEA i u nas, stoji 2.650,-- czk a uz si na ni setrim..... Drz se, jsi sikulka ve skole, Iv.

    OdpovědětVymazat
  46. Ani jednu knížku jsem zatím nečetla. Sofiin svět četla moje sestra a moc se jí to nelíbilo. Já v současnosti čtu Annu Kareninu a zároveň Hru o trůny ;)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
  47. Moc se těším na pokračování!

    OdpovědětVymazat
  48. Na větré hůrce zbožňuji. Sofii svět je moje jedna z nejoblíbenějších knížek, nechápu jak to někoho nemůže bavit. Četla jsem jí před rokem (bylo mi 14).

    OdpovědětVymazat
  49. Na větrné hůrce jsem četla asi 5x, neskutečně silnej příběh, mám tu knížku děsně ráda:)!!

    OdpovědětVymazat
  50. Tenhle článek se mi moc líbí. Na vysoké škole už bohužel nemám tolik času číst, ale teď na prázdniny si to Báječné nakupování musím sehnat. Nemám stání a snad se odpoledne dostanu do knihkupectví ;)
    Na větrné hůrce/Bouřlivé výšiny je naprostý skvost. Po pár kapitolách jsem ji zapomněla ve vlaku a kamarádka mi proto půjčila výtisk z roku 1908 se starým překladem a ten se mi líbil i víc. Je fakt, že jsem si taky musela na začátku dělat grafy a malůvky, abych věděla kdo co a s kým, ale pak je to naprosto úžasné.

    OdpovědětVymazat
  51. Ahoj Mio, jsi strašně sympatická holka a na tvůj blog chodím vážně ráda. :-) Já sama mám taky blog (i když začínající) a vytvořila jsem na něm TAG, který je o bižuterii a doplňcích. Tak pokud tě zaujme, budu ráda, když se na něj koukneš a třeba jej i uděláš. :-) Měj fajn den ;-) Tady je odkaz: http://cheekydolly22.blogspot.nl/2013/06/vsechno-co-se-trpyti-tag.html

    OdpovědětVymazat
  52. Já skoro vůbec nečtu, měla bych to změnit :D

    OdpovědětVymazat
  53. Na větrné hůrce jsem nečetla ale chystám se na ni.Za to jsem četla od Charloty Bronteové Janu Eyrovou což se skvěle čte a taky je to světová literatura:)

    OdpovědětVymazat
  54. Chystám sr na knížku " Na větrné hůrce", Sofiin svět jsem začala číst před třemi lety a nedočetla jsem:( Uvidíme možná se k ní někdy vrátím.

    OdpovědětVymazat
  55. Anonymní25.06.13 0:16

    Od Sophie Kinselly jsem přečetla všechny díly o Becky a u každé knížky jsem se skvěle bavila. Je to takové zábavné a oddechové čtení, přitom je ale protnuté několika dramatičtějšími linkami, kdy Vám je Becky dokonce líto a soucítíte s ní (i přesto, že se do většiny malérů dostává skrz svou nakupovací závislost sama-). Také jsem četla další knížky od Kinselly, a ty byly stejně dobré (kupodivu mě ani neodradilo jejich větší vydání a velký počet stran!:-) Na Větrné hůrce jsem četla tedka nedávno jako povinnou četbu anglicky, a měla moc působivý, i když docela náročný, děj. Na začátku jsem neměla Heathcliffa ráda, ale ke konci jsem s ním soucítila, protože to jak se choval k druhým lidem bylo jen následkem jeho nešťastného dětství.
    Kdybych Ti měla Mio doporučit nějakou knížku, byla by to určitě kniha One Day od Davida Nichollse - román pojednávající o přátelství dívky s chlapcem, kteří jeden den (nebo více) v roce scházejí a vzpomínají na staré časy a prožívají spolu nové zážitky. I když jde každý svou vlastní cestou, tajně se oba milují a nakonec si to po 20 letech společného přátelství i uvědomí. Knížka je sice románem, ale srší spoustou humoru a moc dobře se čte;-)
    PS. K One Day byl natočen i stejnojmenný film s Anne Hathaway a Jimem Sturgessem v hlavní roli, moc hezký, i když knížce se nevyrovná:-)

    Lili

    OdpovědětVymazat
  56. Anonymní26.06.13 8:55

    Ahoj, ráda bych Tě pozvala na svůj blog, kde začínám minirubriku o cestování. Jelikož budou prázdniny (snad i s počasím), tak třeba u mě najdeš tip, kam se vydat a snad i nějakou radu, kterou jinde nenajdeš a doufám, že se Ti u mě bude líbit :-).

    OdpovědětVymazat
  57. Na Větrné hůrce jsem četla kousek a ještě anglicky :D
    http://www.head-up-baby.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  58. Na Větrné hůrce jsem přečetla dvakrát a super velmi poutavá kniha jen se musí pořádně vnímat aby se všechny ty postavy a vztahy pochopily :) Ta kniha Sofiin svět mě velmi zaujala :))

    OdpovědětVymazat

♡♡ Děkuji za Váš čas. ♡♡